Извършиха първата в света трансплантация на цяло око

46-годишния Аран Джеймс,още не вижда, но лекарите се надяват това да се случи

418
око

Медици в САЩ са извършили първата в света трансплантация на цяло око, става известно от съобщение за пресата, публикувано на уебсайта на Нюйоркския университет „Лангон“ (NYULH), предадоха световните агенции.

„Екип от хирурзи от NYULH извърши първата в света трансплантация на цяло око и част от лицето на 46-годишния Аран Джеймс, който е ветеран от войната от Арканзас. Той е оцелял след нараняване от електрически ток с високо напрежение по време на работа“, се казва в съобщението.

Повече от 140 хирурзи, медицински сестри и медицински персонал извършили операцията в продължение на около 21 часа на 27 май. Трансплантираното око вече показа „забележителни признаци на здраве“, но все още не е известно дали пациентът ще може да вижда с него. Съобщава се, че мъжът е загубил и част от лявата си ръка, бузата, брадичката, целия си нос, устните и предните зъби.

Според разпространеното прессъобщение това е единствената успешна комбинирана трансплантация. Трансплантирането на цяло око отдавна е „свещения граал“ на медицинската наука и въпреки че изследователите са постигнали известен успех при животни – където са възстановили частично зрението – никога досега не е било извършвано при жив човек.

Арън Джеймс споделя пред Associated Press, че все още не може да движи лявото око или да мига с клепача си, но вече има чувствителност и усеща гъделичкане в нервите от лицевата трансплантация. Джеймс носи превръзка на окото, за да го предпазва от външно влияние.

СПОДЕЛИ