ГЕРБ: Здравната политика е провал

Детска болница няма, проектите за модернизация на спешната помощ и изграждане на протонен център се провалиха, а здравната стратегия е умопомрачителна, отчете проф. Костадин Ангелов

232
ГЕРБ
Снимка: Фейсбук

Управлението на кабинета в сектор „Здравеопазване“ е пълен провал, смятат от ГЕРБ. По време на заседанието на партията днес лидерът Бойко Борисов заяви, че за да продължи да съществува „сглобката“ трябва да се въведе различен ред, като поиска назначения, министрите се отчитат пред ресорните парламентарни комисии, а от ПП-ДБ да уведомяват некоалиционните си партньори за всичко поне седмица предварително.

По отношение на здравеопазването равносметката направи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов, който е и член на ИК на ГЕРБ. По думите му шестте заложени законодателни мерки са с почти спазени срокове. „Но от 18-те мерки на изпълнителната власт нито една не е спазена в срок, голяма част нямат и намерение да бъдат спазени. Имаме умопомрачителна здравна стратегия за 2020-2030 г., в която има тотално разминаване между говоренето на министъра и записаното в нея“, посочи той и напомни, че здравната комисия вече веднъж е върнала стратегията за поправки, които обаче не били нанесени. „Проектът по модернизация на Спешната помощ е пред провал, защото по него не е правено нищо през последните две години“, заяви проф. Ангелов.

„По ПВУ имаме забавяне по всички проекти. Правителствената програма категорично не се изпълнява, а най-лошото е, че отпадна изграждането на протонния център. България няма да бъде на картата на Европа по отношение на раковите заболявания, защото този проект беше провален и отново ще пращаме българските деца за лечение в чужбина“, добави той.

По думите му забавяне с поне 4 години има и проектът за изграждане на Национална детска болница. „То детето ще порасне докато родителите му стигнат до Горна баня, заради недовършеното Околовръстно шосе“, вметна Борисов.

Десислава Атанасова пък обобщи, че в МЗ правят само смени, и то без знанието на министър Хинков. А Борисов допълни, че ГЕРБ нямат зам.-министър във ведомството, не знаят какво се случва и съответно не могат да носят отговорност.

СПОДЕЛИ