Акад. Денков: Няма да се откажем от е-рецептите

Предложиха ни едновременно електронно изписване на лекарства, както и на хартия, ние отказахме, заявиха пък от БЛС

255
Денков
Премиерът акад. Николай Денков засега не е склонен да се раздели със здравния си министър проф. Христо Хинков

„Няма да се откажем от поетапното влизане на е-рецептите навсякъде. Това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, които в момента са скрити“, категоричен бе премиерът акад. Николай Денков по време на редовните си отговори на въпроси на граждани във Фейсбук.

Той даде пример с недостига на лекарства, който по думите му идва в огромна степен от това, че няма ясна информация кои са лекарствата, които са достъпни в момента. „Ако ние направим връзка между издаването на рецептите и наличните лекарства в момента, ние ще видим цялата система и всеки ще знае какво е налично, какво не е и какво се изнася, създавайки дефицит на българския пазар“, каза Денков.

Ситуацията с е-рецептите е с доста нюанси, които трябва да се имат предвид. Възможност за е-рецепти има почти от 3 години, така че никой не може да каже, че за първи път се появява и се налага много скоростно и много силово тази възможност. Обратното – факт е, че тази възможност не беше използвана, докато не беше въведена задължителна. Второ, очевидно е, че има сблъсък на лобита в няколко отношения. Едно от тях е кой да изписва крайните лекарства, доколко това да бъдат лекарите, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат замествани по-скъпите оригинални лекарства с генерици. Така че там има нюанси, които хората не усещат, но разбира се, те страдат от тези сблъсъци“, коментира премиерът.

Той съобщи още, че обсъжда със здравния министър дали ще е необходимо да се сложи преходен период с използване и на хартиена, и на електронна рецепта за определени сектори от системата, както това бе предложено за Спешната помощ.

Междувременно от БЛС информираха, че на от здравното ведомство са им предложили вчера паралелно с всяка електронна рецепта лекарите да издават и обикновена хартиена рецепта с пояснения за фармацевта. „Ние обаче категорично отказахме“, подчертаха от съсловната организация в позиция до медиите. И уточниха, че нито в рамките на вчерашната среща, нито по-късно и до момента в БЛС са постъпвали предложения от страна на МЗ за гратисен период, през който да важат и електронните, и хартиените рецепти.

 

СПОДЕЛИ