Проф. Ангелов: СЕСПА пази търговците

Системата не работи - според нея в момента у нас има наличности от инсулините Фиасп и Тресиба, но пациентите не ги намират в аптеките, алармира председателят на парламентарната здравна комисия

329
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Електронната система за проследяване на лекарствата у нас (СЕСПА) не работи, алармира в профила си във Фейсбук председателят на парламентрната здравна комисия проф. Костадин Ангелов. И дава пример – според системата в момента у нас има достатъчно количества от инсулините Фиасп и Тресиба, за които в сряда стотици пациенти сигнализираха, че ги няма по аптеките. Което пък доведе до писмо на проф. Ангелов до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, в което се настояваше за налагане на незабавна забрана за износ на животостпасяващи медикаменти. Последва същото писмо и от съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и вчера вечерта проф. Хинков издаде заповед, с която до края на годината се преустановява износа на инсулини, техните аналози, други лекарства за диабет и антибиотици за деца.

„Макар че СЕСПА отчита, че въпросните два инсулина са налични на пазара в страната и затова не са в забранителния списък за реекспорт, това не е вярно, защото стотици пациенти, включително и деца, не могат да се доберат до животоспасяващите медикаменти“, подчерта проф. Ангелов. „Тръгнете по аптеките и се уверете сами, че няма Тресиба и Фиасп“, добави той. По думите му фактът, че СЕСПА показва наличности, а в действителност инсулините ги няма, доказва, че системата помага на търговците вместо на пациентите. „Защо?! Защото СЕСПА е изградена само и единствено като инструмент, обслужващ търговския интерес“, категоричен е председателят на парламентарната здравна комисия.

Припомняме, проф. Ангелов предложи решение, с което реално да се проследява какво количество от всеки медикамент влиза в страната и какви са наличностите в аптеките. Според него това може да стане със законова промяна, която да задължи притежателите на разрешение за употреба, търговците на едро и аптеките да качват всяка фактура във виртуален склад. Той уточни, че държавата няма да се интересува от цените във фактурите, които биха били обект на търговска тайна, а само от количествата, тъй като в момента никой не може да каже колко бройки има в страната от дадено лекарство.

СПОДЕЛИ