Откриха нов метод за лечение на левкемията

Лекарството потенциално може да се използва и за други видове рак

479
левкемията

Международен екип от учени откри принципно нов метод за лечение на левкемията, а резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Cancer.

По време на 20-годишното проучване авторите са се фокусирали върху изучаването на нов клас лекарства, наречени imetelstat, които са се доказали като ефективни в убиването на ракови клетки от левкемия в лабораторни условия. Освен това се оказа, че веществото причинява специален вид клетъчна смърт „фероптоза“, открита съвсем наскоро.

Експертите са успели да демонстрират този процес за първи път в проби от ракови кръвни клетки. Как работи методът: Imetelstat навлиза в левкемичната ракова клетка и взаимодейства с два важни ензима, които регулират метаболизма на мастните киселини. Това води до разкъсване на клетъчната мембрана, което пък води до смъртта на раковите клетки при остра миелоидна левкемия.

Новите възможности за лечение са особено важни за пациенти, които не са се повлияли от традиционните терапии.

В допълнение, лекарството потенциално може да се използва за други видове рак. В момента учените са започнали втората фаза на клиничните изпитвания при пациенти с остра миелоидна левкемия.

СПОДЕЛИ