Делян Пеевски към здравния министър: Спрете кризата с инсулина

Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората, това е грубо погазване на Хипократовата клетва, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС

405
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС

За незабавното издаване на заповед от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с която да бъде временно спрян паралелният износ на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, сред които и инсулин, настоя съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той е сезирал министър Хинков, след като публично бяха оповестени тревожни данни за това, че заради спекулативния износ на тези медикаменти под риск са поставени здравето и живота на хиляди български пациенти, половината от които са деца.

Делян Пеевски напомня, че всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. „Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората“, казва Пеевски в писмо до министъра. „Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и за клетвата, която полага всеки български министър и депутат“, пише още в пoзицията.

Припомняме, вчера пръв председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) настоя в писмо до проф. Хинков за незабавни действия за спиране на износа на животоспасяващи лекарства, в това число и инсулини. Преди дни проф. Ангелов предложи създаване на виртуален склад, в който всички участници във веригата на лекарствоснабдяването да качват своите фактури, така че държавата във всеки момент да знае какво количество има налично в страната от всеки медикамент.

Засега от МЗ не са излязли с официална позиция по казуса, който засяга стотици хиляди българи. От ведомството вече предложиха промяна във формулата на СЕСПА, така че реекспорт да може да се осъществява, само при 100 % задоволен вътрешен пазар. Поправката предстои да се гледа в НС.

СПОДЕЛИ