Делян Пеевски към здравния министър: Спрете кризата с инсулина

Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората, това е грубо погазване на Хипократовата клетва, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС

582
Пеевски
Делян Пеевски, съпредседател на ДПС

За незабавното издаване на заповед от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с която да бъде временно спрян паралелният износ на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, сред които и инсулин, настоя съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той е сезирал министър Хинков, след като публично бяха оповестени тревожни данни за това, че заради спекулативния износ на тези медикаменти под риск са поставени здравето и живота на хиляди български пациенти, половината от които са деца.

Делян Пеевски напомня, че всяко забавяне на забраната води след себе си непредвидими последици. „Най-опасно от всички бездействия е бездействието по отношение на здравето на хората“, казва Пеевски в писмо до министъра. „Това е грубо погазване както на Хипократовата клетва за всеки един медик, така и за клетвата, която полага всеки български министър и депутат“, пише още в пoзицията.

Припомняме, вчера пръв председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) настоя в писмо до проф. Хинков за незабавни действия за спиране на износа на животоспасяващи лекарства, в това число и инсулини. Преди дни проф. Ангелов предложи създаване на виртуален склад, в който всички участници във веригата на лекарствоснабдяването да качват своите фактури, така че държавата във всеки момент да знае какво количество има налично в страната от всеки медикамент.

Засега от МЗ не са излязли с официална позиция по казуса, който засяга стотици хиляди българи. От ведомството вече предложиха промяна във формулата на СЕСПА, така че реекспорт да може да се осъществява, само при 100 % задоволен вътрешен пазар. Поправката предстои да се гледа в НС.

СПОДЕЛИ