Проф. Хинков: Проблемът не е в изписването, а в отпускането на лекарства

Всички медикаменти трябва да се изписват по електронен път, категоричен е здравният министър

185
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

„Големият проблем не е електронното изписване на лекарствата, а заниженият контрол при отпускането в аптеките“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред БНТ. Той се закани именно към аптеките да се насочат усилията на МЗ с допълнителни мерки за контрол, една от които да бъде полагането на подпис в активното електронно поле от страна на пациента, когато получава рецептата.

„Има тенденция да се подменят лекарствата, които се изписват от лекаря. Трябва обаче да се спазва принципът – каквото лекарят е решил, това ще получи пациентът. По този начин пациентите са защитени“, подчерта министърът.

По думите му компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарства и терапия. „Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви“, подчерта проф. Хинков.

Той засегна и темата за осигуряването с лекарства, процесите на доставката им и реекспорта. „Има проблеми в аптечната мрежа, в системата, която отпуска лекарства, в търговците, които внасят лекарства и след това ги изнасят. Има проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво. Това не е персонална битка от моя страна. Това е въпрос, който трябва да се реши системно от всички нас и да се изсветли пътят на лекарството от влизането му в България до получаването му от пациента или излизането му от България чрез реекспорт“, обясни проф. Хинков. И добави, че ако остане министър на здравеопазването, ще държи на това не само антибиотиците и лекарствата за диабет, а всички медикаменти да се изписват по електронен път.

„Мораториумът за откриването на нови болници е приет в управленската програма и когато аз застъпих този пост, заварих това решение, което е удачно. Опасно е роенето на болници, това води до увеличаването на плащанията от джоба на пациента“, коментира министърът предложените от МЗ промени в Закона за лечебните заведения.

В същото време проф. Хинков обясни, че е необходим баланс и промяна във функциите на частните болници. „Те всъщност изсмукват персонал от държавните. Аз нямам нищо против частния капитал, напротив, той е полезен за здравеопазването. Въпросът е в регулацията и в баланса – доколко тези нови болници могат да поемат и социални функции. Така както държавните болници поемат и обират луфтовете на неосигурени пациенти и какво ли още не“, заяви той.

СПОДЕЛИ