Пробив в лечението на рака на матката

Най-големият успех от 20 години насам е постигнат с курс от съществуващи евтини лекарства преди обичайното лечение с лъчетерапия при страдащите от заболяването

497
пробив

Учени твърдят, че вероятно са направили най-големия пробив в лечението на рака на маточната шийка от 20 години насам. Успехът е постигнат с курс от съществуващи евтини лекарства преди обичайното лечение с лъчетерапия при страдащите от заболяването.

Организацията Cancer Research UK, която финансира проекта, нарече резултатите „забележителни“. В проучването 250 жени с рак на маточната шийка са получили новото лечение – интензивен шестседмичен курс на химиотерапия с карбоплатин и паклитаксел, последван от „обичайното“ лечение с лъчетерапия и седмична цисплатина и брахитерапия, известно като химиотерапия, пише Би Би Си. Други 250 жени получават само обичайната химиотерапия. Пет години по-късно 80% от пациентите, които са били подложени на новото лечение, са живи, а при 73% от тях ракът не се е върнал или разпространил. За сравнение, в групата на „обичайното“ лечение 72% са били живи, а 64% не са наблюдавали връщане на рака или разпространение.

„Нашето проучване показва, че този кратък курс на допълнителна химиотерапия, проведен непосредствено преди стандартната лъчетерапия, може да намали риска от връщане на рака или смърт с 35%“, заявява д-р Мери Маккормак, водещ изследовател на проучването.

„Все повече доказателства показват значението на допълнителните кръгове химиотерапия преди други лечения като операция и лъчетерапия при няколко други видове рак. Това не само може да намали вероятността ракът да се върне, но и да се приложи бързо, като се използват лекарства, които вече са налични в световен мащаб“, казва д-р Иън Фулкес от Cancer Research UK. „Това е най-голямото подобрение на резултатите при това заболяване от повече от 20 години насам“, допълват от огранизацията, финансираща проучването. Оттам се надяват, че скоро и клиниките ще започнат да прилагат това лечение за пациентите си.

Тъй като двете лекарства за химиотерапия са евтини, достъпни и вече са одобрени за употреба при пациенти, според експертите те могат да се превърнат в нов стандарт на лечение сравнително бързо.

СПОДЕЛИ