Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа

Още четирима българи бяха спасени през уикенда, след като им присадиха нови бъбреци в "Александровска" и в "Лозенец"

187
трансплантации

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха две чернодробни трансплантации в рамките на 24 часа, съобщиха от лечебното заведение.

На 30.09.2023 г. (събота) 39-годишен мъж получи шанс за нов живот след интервенция, извършена от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. По-рано през деня специалисти на лечебното заведение бяха транспортирани със самолет C-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина” във Варна, където бе направена и експлантацията на органите.

На 01.10.2023 г. (неделя) бе реализирана успешно и втората чернодробна трансплантация след донорска ситуация в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. 54-годишен мъж бе трансплантиран от екип, начело с проф. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия.

Към момента пациентите се намират в задоволително състояние, екстубирани, контактни и адекватни. „Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Благодарим и на колегите от двете лечебни заведения за добрата организация при осъществяване на експлантационния процес. Признателност и към екипажа на ВВС в състав: майор Николай Георгиев (командир), майор Дарина Христозова (помощник-командир) и борден инженер капитан Андрей Андрев, който за пореден път изпълни задачата си успешно“, посочиха от болницата, където от началото на годината са направени 9 чернодробни трансплантации и общо 95 от началото на трансплантационната програма във ВМА.

Още четирима българи бяха спасени през уикенда, след като  медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“ присаждат бъбреци на двама мъже – на 47 г. и на 36 г., а в „Лозенец“ нови бъбреци получават  39-годишна жена и 67-годишен мъж.

По линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, сърцето на донора от Варна е предоставено на румънската страна, поради липса на подходящи реципиенти у нас.

От началото на годината досега у нас са реализирани 14 донорски ситуации, при които са направени 30 трансплантации в страната. В листата на чакащите обаче остават над 850 пациенти, които се нуждаят от нови органи, като най-много чакат за бъбрек.

СПОДЕЛИ