Проф. Ангелов иска от Асен Василев 20-те милиона за областните болници

От НСОМБАЛ са притеснени, че не могат да достигнат заплатите, заложени в НРД

273
Ангелов
Председателят на Комисията по здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов (в средата) се срещна с представители на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение

Председателят на Комисията по здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се срещна с представители на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) в България. В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани със статута и финансирането на областните лечебни заведения, както и кадровото им обезпечение.

Председателят на Управителния съвет на НСОМБАЛ д-р Васислав Петров изрази притеснение от невъзможността да бъдат увеличени основните трудови възнаграждения на заетите в сферата на здравеопазването и че не се достигат праговете, разписани в Националния рамков договор. До момента областните болници не са получили допълнителните средства по гласуваната методика от народните представители в Закона за лечебните заведения, оплакаха се от НСОМБАЛ на проф. Ангелов.

Председателят на здравната комисия в НС увери представителите на сдружението, че до края на годината са осигурени 20 млн. лева за областните болници, които са гласувани в бюджета. Той пое ангажимент да проведе разговор с министъра на финансите Асен Василев, за да се ускори процесът на финансиране на областните лечебни заведения. Припомняме, още миналото Народно събрание гласува тези структури да могат да получават държавна помощ от по 500 лева на легло. 

Припомняме, преди дни здравният министър проф. Христо Хинков алармира за тежката ситуация, в която се намират много от областните болници и дори заговори за тяхната приватизация.  

СПОДЕЛИ