На 15 януари първият медицински хеликоптер ще изпълнява мисии

В момента пилоти са на обучение в Италия, а до края на декември България ще има авиационен оператор с лиценз, обяви министър Гвоздейков

237
хеликоптер
Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията. Снимка: БТА

Надяваме се до 15 януари най-късно първият медицински хеликоптер у нас да бъде въведен в експлоатация. Това съобщи пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Припомняме, че именно Гвоздейков спря договора за двата вертолета на лизинг, който служебното правителство беше подготвило и които хеликоптери вече щяха да спасяват пострадали българи.

„Вчера замина първата група пилоти, които трябва да преминат обучението за типа хеликоптер, а на 24-ти заминават и тримата инженери. Първият медицински хеликоптер, който трябва да получи България, вече е към своя край на сглобяване на поточната линия и получи своя сериен номер. Миналата седмица „Хелимед сървис“ е подал всички документи и заявлението за получаване на свидетелство за авиационен оператор, което означава, че до края на декември България ще има авиационен оператор с лиценз“, обяви още министърът.

Гвоздейков уточни, че оперативните бази за спешната медицинска помощ по въздуха вече са собственост на МЗ. Те са разположени на летище София, летище Пловдив, летище Сливен, летище Долна Митрополия, летище Търговище и летище Габровница.

„Болничните хеликоптерни площадки са в ускорен процес на лицензиране. Графикът, заложен в ПВУ, ще бъде спазен и забавяне няма да има“, увери транспортният министър. Той обаче уточни, че системата HEMS ще заработи напълно у нас в края на 2026 г., когато по график ще пристигнат всичките 6 хеликоптера.

СПОДЕЛИ