Бургас изпревари София и започва строителството на детска болница

Европейската инвестиционна банка даде днес зелена светлина за заем в размер на 12,8 млн. евро за проекта, който предвижда "Св. Анастасия" да разполага с 8 етажа, 123 легла и да осигури качествена медицинска грижа на над 220 хиляди деца

4050
Бургас
Снимка: Община Бургас

Бургас изпревари София и след десетилетия чакане България най-после ще има детска болница. Днес Европейската инвестиционна банка подписа споразумение за заем от 12,8 милиона евро с общината в черноморския ни град. Сумата е съфинансиране, информират от ЕИБ. Останалите средства ще са целеви – от държавата и Европа. Това е първият проект за детска болница в България, който получава консултантска и финансова подкрепа от ЕИБ, допълват оттам.

„Св. Анастасия“ ще осигури качествени здравни грижи за повече от 220 хил. деца от Югоизточна България. Тя ще въведе нов модел за обслужване на пациенти и ще подпомогне университетските изследвания. Сградата ще разполага с модерни помещения с нулеви вредни емисии.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-и век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти, пишат от ЕИБ.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, заемът ще бъде отпуснат със седемгодишен гратисен период.

Бургас
Кметът на Бургас Димитър Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова подписаха споразумение за осигуряване на част от финансирането на Специализираната детска болница „Света Анастасия“

„Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот“ заяви вицепрезидентът на ЕИБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. „Радвам, че с наша подкрепа град Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания“, добави тя.

Сградата ще е 8-етажна и ще разполага със 123 легла. Още 10 са предвидени за педиатричното интензивно отделение. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. Тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

„Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания – без при това да се налага да пътуват до София или извън страната“, подчерта кметът на Бургас Димитър Николов.

Международен екип от експерти на ЕИБ и външни експерти предостави на община Бургас цялостно предпроектно проучване, включващо функционално планиране и предварителен архитектурен проект на болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти, съдейства при подготовката на тръжна документация за строителството и оборудването, и подкрепи плановете ѝ да получи достъп до безвъзмездно финансиране от ЕС.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологично съобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

„С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този изключително важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ – до които ще имаме достъп след подписването на договора днес – ще можем спокойно да работим и по строителството“, каза още Димитър Николов.

СПОДЕЛИ