Денков с празни обещания за заплатите на лекарите и сестрите

Електронизацията ще промени много неща в здравната система, заяви премиерът

433
мораториум
Оказа се, че премиерът в оставка акад. Николай Денков така и не е разбрал колко точно ще са безплатните лекарства за сърдечно болните пациенти

Държавата работи активно в посока подобряване на възнагражденията в здравния сектор, заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на вече традиционните си отговори на въпроси във Фейсбук в рамките на рубриката „Властта говори“.

Той даде пример с промените в Националния рамков договор, които залагат регламентирана ножица в заплатите на медиците. „Още миналата година започнахме с промени в законодателството, тази година продължихме. Това, което сме заложили в закона, е възможността да има правила, които да премахнат тази ужасяваща ножица, която прави от директорите на болници милионери, спрямо заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни. Това е заложено отново в договора, който беше подписан с НЗОК съвместно с БЛС, заложено е там, че разликата между най-високите и най-ниските заплати в една болница не могат да бъдат повече от 1:10, което е нормално – това са нормални отношения между най-добрите лекари и по-ниско квалифицирания персонал в болниците. Дано отново да няма обжалвания, както стана миналата година, защото парите са налице, правилата са налице“, коментира премиерът, като допълни, че има много голямо желание да се блокира този процес от различни участници.

Надявам се още тази година да стане различно, заяви още той. Това обаче са празни надежди и обещания към медиците. Защото акад. Денков добре знае, че новият НРД е като стария, а за увеличението на заплатите и намаляването на ножицата има 6-месечен отлагателен срок, което означава, че поне до март догодина промяна няма да има или поне тя е твърде пожелателна. Както беше и при подписването на предишния НРД, в който почти насила беше вкарано вдигането на възнагражденията на работещите в болниците, но дори според собствения му здравен министър проф. Христо Хинков много малко от лечебните заведения са постигнали минималните прагове от 2100 лева за лекар и 1500 лева за сестра.

Акад. Денков коментира и електронизацията, като заяви, че заради нея специално в здравната система ще се променят много неща. „Например, ако някой с вашето име се разпише, че използва здравна услуга, вие веднага ще получите съобщение, така че ще видите дали някой злоупотребява с вашето име. Никой няма да може да злоупотребява с медицински изделия, със записване в болница от ваше име, с купуване на лекарства от ваше име. Всичко това ще стане видимо и аз съм сигурен, че ще помогне много да се изсветлят практики, които в момента гълтат пари без да дават принос в здравето в България“, каза още министър-председателят.

СПОДЕЛИ