Проф. Ангелов: Мустафа Емин е заплашвал лекарите в „Пирогов“ с министъра

Тодор Тагарев незабавно да освободи съветника си, а проф. Хинков да защити медиците, призова председателят на парламентарната здравна комисия

310
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Съветникът на министъра на отбраната Тодор Тагарев Мустафа Емин все пак е заплашвал медиците в „Пирогов“ със здравния министър, става ясно от обясненията на лекарите и записите на камерите. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов в личния си профил във фейсбук. Той е изискал и прочетол цялата документация по скандалния случай за действията на Мустафа Емин в спешния институт, когато съветникът на Тагарев е поискал дете в тежко състояние да бъде изведено от противошокова зала, за да бъде прегледано неговото. Самият Емин разказа по-различна история.

„В документите пише, че г-н Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”. По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок! Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, “агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно”. Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти“, разказа проф. Ангелов какво пише в документацията. По думите му описът от камерите в “Пирогов” също съвпада с написаното от медиците.

„В едно от обясненията се казва: “Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт.” Тъжно е, нали?!“, коментира още председателят на парламентарната здравна комисия. И добави, че ще изпрати цялата информация на колегите си депутатите от Комисията по здравеопазване и Комисията по отбрана.

„Призовавам министъра на отбраната Тодор Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин! Очаквам и незабавна реакция от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с която да защити екипите на “Пирогов” и всички медици в България! В противен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск “отгоре”. Българските медици не заслужават това! Поклон, колеги!“, подчерта проф. Костадин Ангелов.

„Ще взема решение, когато се запозная с фактите“, коментира днес министър Тагарев, цитиран от „Фокус“. По думите му версиите по случая са две и се различават коренно.

Според премиера акад. Николай Денков пък не могат да се взимат решения на базата на пост във Фейсбук, а трябва да приключи проверката, за да е ясно какви са фактите. „Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, която има други цели, бих оставил министъра сам да реши какво ще прави“, добави министър-председателят.

СПОДЕЛИ