Разработиха кръвен тест за ранно откриване на Паркинсон

Учените смятат, че новото изследване ще спомогне не само за диагностиката, но и за разработването на лекарства, които да обърнат процеса по увреждане на клетките или да го стопират

308
Паркинсон

Кръвен тест за ранно откриване на болестта на Паркинсон е в период на предварително проучване, съобщи ДПА. Тестът може да бъде първият диагностичен инструмент на невродегенеративното заболяване.

Тестът открива клетъчните поражения, свързани с болестта. Широката му употреба вероятно ще бъде след години. Той ще помогне на лекарите да диагностицират и лекуват състоянието на по-ранен етап преди тежките поражения по нервната система, казват учените.

Понастоящем болестта на Паркинсон се диагностицира на база симптоми, когато пациентите страдат от видими неврологични увреждания, каза Лори Сандърс от медицинското училище „Дюк“ в Северна Каролина, която е водещ автор на проучването.

Кръвният тест измерва ДНК уврежданията в митохондриите – клетъчните органели, които генерират енергия за изпълнение на функциите на клетката. Увреждането на митохондриалната ДНК се свързва с болестта на Паркинсон. Тестът показва увреждане на кръвните клетки при пациенти с Паркинсон, гласят резултатите, публикувани в сп. „Сайънс Транслейшънал Медисин“. Открива и ДНК увреждания при хората с генетичната мутация LRRK2, която увеличава риска от развитие на заболяването дори при липса на симптоми.

Засега лекарствата за Паркинсон спомагат единствено за контролиране на симптомите, предаде БТА. Сандърс изрази надежда, че освен за ранна диагностика, новият тест ще спомогне за разработка на лекарства, които да обърнат процеса по увреждане на клетките или да го стопират. Някои компании, сред които „Абкам“ или „Байоджен“, тестват подобно експериментално лечение.

Болестта на Паркинсон засяга 10 млн. души в света. Това е второто най-често срещано невродегенеративно заболяване след Алцхаймер. На следващ етап учените планират да проверят дали тестът работи при проби на високорискови пациенти без проявени симптоми на заболяването.

СПОДЕЛИ