Галенето на кучета повишава имунитета

Притежаването на четириногия домашен любимец е свързано и с подобрено сърдечно здраве и по-добро психическо благополучие, установиха учени от САЩ

359
кучета

Учени от университета на Вирджиния, САЩ, са установили, че галенето на кучета помага за повишаване на имунитета, съобщава сайтът на учебното заведение, предаде БТА.

Авторите са анализирали данните от десетки предишни изследвания и са стигнали до извода, че краткотрайното общуване с кучета влияе благоприятно върху състоянието на човешкия организъм. Така например нивото на хормона на стреса кортизол спада при хората само за от 5 до 20 минути в компанията на куче. Изследователите освен това са отчели и повишаване на нивото на окситоцина – хормон, който спомага за доброто настроение. Това допринася за подобряване на имунитета и здравето на нервната система, твърдят учените. Нещо повече – според тях същото се случва и при питомците.

Притежаването на куче е свързано освен с радост, но и с подобрено сърдечно здраве, повишена физическа активност заради редовните разходки с четириногото и по-добро психическо благополучие: домашният любимец осигурява компания и източник на постоянство в живота и кара стопаните си да се чувстват обичани.

Авторите на настоящото изследване планират в бъдеще да направят допълнителни проучвания, за да докажат заключенията си в по-големи извадки. Сигурно обаче е, че ако имате лош ден, галенето по коремчето, мокрите целувки и косматите прегръдки може да ви накарат да забравите проблемите си, поне за известно време.

СПОДЕЛИ