Протеин в кравето мляко ускорява заздравяването на рани

Учени от Лондон смятат, че казеинът, който е евтин и в изобилие, има потенциал да замени скъпи материали като среброто в превръзките

340
мляко

Превръзки, напоени с казеин – протеин в кравето мляко, значително подобряват заздравяването на рани. Това съобщава БТА, позовавайки се на ново проучване, публикувано в електронното издание „Юрикалърт“. Изследването е направено от експерти от колежа към Лондонския университет и е публикувано в изданието “Интерфейс”. То е първото, което проверява известните лечебни ползи на казеина върху животни и по-специално върху плъхове.

Резултатите показват, че казеинът, който е евтин и в изобилие, има антимикробни свойства и потенциал да замени скъпи материали като среброто в превръзките за рани. Казеинът е протеин, който се съдържа в кравето мляко. В последното десетилетие се увеличава интересът към неговите антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и към ползите като високопротеинова хранителна добавка.

За целите на проучването си британските учени смесват чист казеин с поликапролактон – биоразградим полиестер, който обикновено се използва за превръзки. Заздравяването на раните е наблюдавано след три, седем, десет и четиринадесет дни. Екипът констатира, че за 14 дни раните, върху които е сложена напоен с казеин превръзка, са се затворили до 5,2% от първоначалния си размер, в сравнение с 31,1% в групата с нормален бинт и 45,6% в групата, където нараняванията са останали открити.

Анализите също така потвърждават, че казеиновите превръзки са нетоксични. „Естествените материали съдържат някои чудесни свойства, като много от тях са неизвестни. Знаехме, че се смята, че казеинът има лечебни ползи и нашите резултати показват, че има голям потенциал за използване с медицински цели като превръзки за рани”, казва доктор Джубар Ахмед, който е водещ автор на проучването. Според него е необходима повече работа, за да се гарантира, че казеиновите превръзки са безопасни и ефективни при хората. Д-р Ахмед обаче е категоричен, че първоначалните открития са обещаващи.

СПОДЕЛИ