МЗ спести на България 188 млн. лв. от ненужни COVID ваксини

ЕК сключи споразумение с Pfizer/BioNTech, според което страна ни ще получи само заплатените и отложени количества, но и ще има приоритетен достъп до адаптирани дози при нужда

634
ваксини

България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19, в резултат на последователните усилия и категоричната позиция на Министерството на здравеопазването, отстоявани от служебния кабинет.

Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя и подписа Допълнително споразумение №5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020). Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

В резултат на това в страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението. Тази част от споразумението отговаря на искането на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини единствено на база реални потребности.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини,  произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.

„Това е поредният успех на служебното правителство, в лицето на министъра на здравеопазването и неговия екип, в защита на българските интереси. През изминалата година бяха спестени още 112 милиона лева, след като се постигна споразумение, предвидени за доставка в България количества ваксини да бъдат закупени от друга държава членка“, добавиха от МЗ.

Припомняме, служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пръв в ЕС заговори, че договорът с Pfizer/BioNTech трябва да бъде прекратен или държавите-членки да поръчват и заплащат само нужните им количества и то не на по-висока цена. Все пак промяната в договора намалява с около една трета броя на оставащите дози, които ЕС трябва да купи, но ще трябва да плати такса за всяка отменена доза. След плащането на таксата, чийто размер не се съобщава, първоначално договорените дози ще бъдат превърнати в незадължителни поръчки.

По думите на самия Меджидиев България трябваше да плати и след това да бракува ваксини за повече от една детска болница. От споразумението е видно, че спестените сега средства биха стигнали за повече от едно ново лечебно заведение.

СПОДЕЛИ