Купуваме само нужните ни количества COVID ваксини

Участието на България в допълнителното споразумение между ЕК и Pfizer ще доведе до значително намаляване на финансовата тежест за държавата, обявиха от МС

242
ваксини

България вече ще купува само нужните ни количества COVID ваксини, съобщиха от правителствената пресслужба. Днес Министерският съвет прие проект на решение, с което одобрява участието на България в Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС между Европейската комисия и Pfizer Inc./BioNТech Manufacturing GmbH и изразява съгласие Европейската комисия да представлява страната ни при сключване на споразумението.

„Благодарение на последователно и прозрачно отстояваната от България позиция, договореното от Европейската комисия Допълнително споразумение създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г.“, подчертават от МС. Освен това, участието на България в споразумението ще доведе до значително намаляване на финансовата тежест за държавата, уверяват от там.

Припомняме, служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев беше първият в ЕС, който заговори за прекратяване на договора с Pfizer или споразумение страните да получават само нужните им количества и да заплащат при доставка. От Pfizer пък настояваха ЕК да плаща за дори непроизведени ваксини или по 10 евро за всяка отказана доза.  

СПОДЕЛИ