25 клиники в Националната детска болница, ще има и център за трансплантации

Бъдещето лечебно заведение вече има одобрен устройствен план, до 2,5 години трябва да заработи, а държавата ще участва и в изграждането на детската болница в Бургас

257
детска болница
Служебните министри на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на регионалното развитие арх. Иван Шишков обещаха до 2026 г. Националната детска болница в Горна баня да отвори врати

Националната детска болница вече има одобрен подробен устройствен план, съобщиха съобщиха министърите на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

„Другата добра новина е, че държавата ще се включи и в изграждането на детската болница в град Бургас. Това е изключително важно, защото по този начин създаваме мрежа за майчино и детско здравеопазване в страната. Така с бъдещата Национална детска болница в София, детската болница в Бургас и вече стартиралото изграждане на детския комплекс в болница „Св. Георги“ в Пловдив, затваряме целия цикъл“, похвали се министър Меджидиев.

„Преди 3-4 месеца казахме, че ще финализираме тази част от процеса и днес заставаме пред вас щастливи, че това се случи, защото положихме огромни усилия. Ще изградим чисто нова болница без компромис в проектирането и строителството“, посочи министър Шишков. Той уточни, че единственият минус на парцела били два частни имота, но вече са подписани предварителни договори със собствениците и този казус е разрешен. Според Шишков до две години и половина се очаква изграждането да бъде напълно завършено.

Д-р Меджидиев пък припомни, че освен сградата на Националната педиатрична болница, на терена в Горна баня ще има също хотел за родители, рехабилитационен център, който ще се възползва от наличието на минерален извор, търговска част и подземни паркинги. „Ще се постараем наистина болницата да е от нивото на най-добрите европейски детски болници“, уточни здравният министър.

„Комплексната педиатрична помощ е един от основните проблеми на нашата страна в областта на детското здравеопазване. Изготвената от нас структура за бъдещата Национална педиатрична болница включва, както съществуващи към момента клиники в София, така и различни структури, които на този етап все още не фигурират в детското здравеопазване“, заяви д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Той посочи, че са предвидени около 25 клинични структури, сред които нови са: профилирано Детско спешно отделение, Клиника за палиативно лечение за деца, Научноизследователски център по педиатрия, Симулационен център за обучение на медици, както и Трансплантационен център за деца. „Работи се всички педиатрични структури да са на едно място, като това включва детската секция от НКБ и детския онкохематологичен център в ИСУЛ“, допълни д-р Здравков.

Относно кадровото обезпечаване той заяви, че е необходимо провеждането на обучение на различни категории медицински персонал – лекари, медицински сестри, здравни асистенти и детегледачи за болничните структури.

Изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД проф. Елена Пенева обяви, че Европейската инвестиционна банка ще подпомогне безвъзмездно страната ни с изготвянето на анализа на педиатричните грижи. „Те ще ни представят един доклад, в който ще бъдат регистрирани потребностите на национално ниво и предлаганите до момента услуги. Този анализ ще послужи и за цялостното планиране на детските здравни услуги в страната в Националната стратегия за детско и юношеско здравеопазване, по която се работи“, посочи проф. Пенева. Тя уточни, че максималният заложен срок за изготвянето на анализа е 6 месеца. След това ще се премине към уточняването на окончателната структура и капацитета на бъдещата Национална детска болница.

 

СПОДЕЛИ