Хеликоптерните площадки за HEMS готови през юни

Финализираме преговорите с ЕК за COVID ваксините, България ще получи по-малко дози и ще спести милиони левове, обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

409
хеликоптер
Хеликоптерната площадка на столичната болница "Св. Анна"

В ускорени темпове завършва изграждането на хеликоптерни площадки за HEMS (спешна въздушна помощ) в страната. Към 15 юни ще имаме поне 10-12 площадки във всички точки на страната, съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти днес. „Очаква се хеликоптерите под наем да бъдат у нас в края на юни – началото на юли“, каза добави той.

Припомняме, преди дни д-р Меджидиев посети симулационния център във ВМА, където се обучават медицинските екипи, които ще осъществяван спешната помощ по въздух. По време на визитата беше съобщено, че наши специалисти са поканени да посетят центъра за подготовка в Италия. Също в края на миналата седмица МЗ публикува и проекта на Правилника за устройството и дейността на Центъра за  спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ), с който се регламентира работата на въздушните линейки и екипите в тях.

Пет са базите за хеликоптерите, първите две ще бъдат в Долна Митрополия и в София. Впоследствие ще бъдат изградени бази във Варна (УМБАЛ „Св. Марина“), в Пловдив и Ямбол. Площадки за кацане ще има в почти всички областни и университетски болници в страната.

„Пред финализиране е предоговарянето за доставка на COVID ваксини с Европейската комисия и фармацевтичния производител Pfizer“, обяви още здравният министър. Той посочи, че към момента не може да коментира конкретни суми, тъй като има подписано споразумение за конфиденциалност. „Държавата обаче ще спести голям финансов ресурс от ваксините, които трябваше да бъдат заплатени и след това бракувани или изобщо не произведени и доставени“, обясни д-р Меджидиев. По думите му част от спестените милиони левове ще бъдат насочени за изграждането на Националната детска болница.

СПОДЕЛИ