Д-р Маджаров: 1/3 от болниците ще се самозакрият, няма сестри

Повече места по държавна поръчка в университетите и гарантиране на минималните заплати са спешните мерки, смята шефът на БЛС

403
Маджаров
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

„До 5 години оплакванията ни, че имаме много лечебни заведения, няма да съществуват, защото 1/3-та от болниците ще се самозакрият, тъй като няма медицински сестри”, алармира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Нова нюз. Той уточни, че от всички професионалисти по здравни грижи най-тежко е положението при сестрите. „За разлика от тях, при лаборантите няма недостиг, а средната възраст е около 40 години. Явно престижът на медицинската сестра през годините рязко е паднал“, посочи д-р Маджаров.

Според него голям проблем е не само, че няма желаещи да учат за това, а и дори тези, които учат за медицински сестри, след дипломирането си работят нещо друго. „Важно е да се осъзнае, че трябва да се започне да се работи веднага по този проблем“, категоричен е шефът на БЛС. Д-р Маджаров припомни, че още преди две години съсловната организация е алармирала за проблема, но нищо не е направено. По думите му над 1/3 от сестрите и над 25% от лекарите в момента са над 65-годишна възраст.

„Нужна е коренна промяна в мисленето на министерствата на финансите, здравеопазването и образованието. Трябва да има допълнителни средства, които да бъдат отпуснати за повишаване на приема на такива специалисти и за обучението им изцяло на държавна издръжка, като по този начин бъдат задължени да работят и в страната. Второ – задължително трябва да се приемат законови механизми за гарантиране на минимални възнаграждения. Не може всеки директор да решава сам колко да даде минимално. Може да решава за бонусите, но минимумът трябва да е подсигурен за всеки, който работи като млад лекар или медицинска сестра. Това са две неща, които ако не се направят веднага, ще задълбаем още повече или политиците да ни признаят с какво смятат да заменят професионалистите по здравни грижи“, категоричен беше д-р Иван Маджаров.

Припомняме, според анкета на „Индекс на болниците“ 79 % от професионалистите по здравни грижи са готови за протест, защото повечето работят на две места и по близо 80 часа седмично, но получават дори под минималния праг от 1500 лева, договорен в Колективния трудов договор.

СПОДЕЛИ