Момчето, което вижда с очите на Даная: Майка ѝ ми каза, че ме обича

Роговиците на починалото 15-годишното момиче бяха трансплантирани на 17-годишния Преслав

500
Даная
17-годишният Преслав е момчето, на което бяха трансплантирани роговиците на починалата преди седмица Даная. Момичето, което беше само на 15 години, изпадна в мозъчна смърт, а родителите му без колебание решиха да дарят органите на дъщеря си, като бъбреците й също бяха присадени и още двама души получиха шанс за нов живот.
Преслав е на годините на Даная, когато лекарите казват, че ще влезе в листата на чакащите за трансплантация на роговица. „Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация“, разказа бащата на момчето Валери Недялков пред Нова телевизия.
Но две години чакане и надеждите започват да изглеждат напразни, докато едно телефонно обаждане преди дни не променя живота им. „Обадиха ни се преди 3 дена и ни казаха, че са намерили донор за Преслав”, казва майката на момчето Румяна Иванова.
На фона на радостта от получения шанс да върне зрението на дясното си око, родителите на Преслав не крият огромната болка от смъртта на едно 15-годишно дете. „Съчувстваме най-вече на семейството. Те губят дете. Не можем да се зарадваме. Просто няма как нито да се радваш, нито нищо. На никого да не се налага такова нещо“, казва Валери Недялков.
Така, светът на две напълно непознати семейства изведнъж става общ. Преслав пожелава да се запознае с майката на Даная. „Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме“, казва момчето, което ще вижда света с очите на Даная.
СПОДЕЛИ