За първи път оперираха мозъка на бебе в корема на майка му

Плодът е имал аневризма на вената на Гален - един от най-често срещаните вътреутробни дефекти в развитието на съдовете, често водещ до фатален край още в първите месеци от живота на децата

406
бебе

Учени от САЩ извършиха за първи път операция на мозъка на неродено бебе, като са помогнали да се предпази от развитието на аневризма (патологично разширение на кръвоносен съд) на вената на Гален – един от най-често срещаните вътреутробни дефекти в развитието на съдовете, съобщи пресслужбата на Американската сърдечна асоциация (ANA), цитирана от БГНЕС.

„Използвахме ултразвукова емболизация (запушване), за да възстановим нормалната функция на вената на Гален в мозъка на бебето, преди то да се роди. Бяхме щастливи да видим, че тази част от клиничното изпитване е напълно успешна – шест седмици след раждането бебето се развива нормално, храни се и наддава на тегло“, заяви Дарън Орбах, доцент в Харвардския университет.

Аневризмата на вената на Гален е един от най-разпространените и фатални съдови дефекти в мозъка на новородени и неродени бебета. Той е резултат от съдови аномалии в артериите, свързани с вената на Гален, един от най-големите кръвоносни съдове на черепа. Тези аномалии драстично увеличават натоварването на сърцето на детето след раждането, поради което 50-70 % от носителите на този дефект умират през първите месеци от живота си.

През последните години лекарите се опитват да предпазят живота на бебетата с емболизиращи операции, които изкуствено намаляват лумена, вената на Гален и свързаните с нея артерии, но в повечето случаи не успяват да спасят новороденото от сърдечна недостатъчност и други проблеми, които вече са се развили. Орбах и колегите му предполагат, че това може да бъде избегнато, като се извърши процедурата по емболизация преди раждането на бебето с аневризма на вената на Гален.

Водени от тази идея, учените решили да подкрепят една от бременните жени, чието бъдещо дете с 99% вероятност е щяло да стане жертва на тежка форма на аневризма на вената на Гален. Лекарите изучили подробно структурата на неправилно оформения съд в мозъка на зародиша на 34-тата седмица от бременността и избрали оптималните точки за емболизацията, която осъществили с помощта на ултразвук в минимално инвазивна форма. Както отбелязват доц. Орбах и неговите колеги, тази процедура е приключила с успех – стесняването на лумена на увредените съдове води до 43% намаляване на натоварването на сърцето на плода и нормализиране на кръвообращението в мозъка.

След раждането лекарите не са установили никакви допълнителни аномалии в неговото развитие и отклонения от стандартните показатели за растежа на бебето в първите седмици от живота му.

Медиците планират в близко бъдеще да извършат подобни операции, за да проверят колко често подобна вътреутробна процедура предотвратява развитието на сърдечна недостатъчност и други необратими последици от аневризмите на вената на Гален, включително сериозни аномалии в развитието на мозъка. „Засега това е само първият успех в нашите клинични изпитвания, които е изключително важно да продължат, за да се провери допълнително безопасността и ефикасността на тази процедура. Ако тези изпитвания са успешни, ще имаме начин да намалим драстично вероятността от развитие на дългосрочни мозъчни увреждания и ранна смърт при децата в резултат на развитие на аневризма на вената на Гален“, заключи Орбах.

СПОДЕЛИ