Засега разбрахме кой няма да е редовен здравен министър

Не стана ясно обаче защо изобщо ПП номинира уволнения от тяхното правителство шеф на НЦОЗА проф. Христо Хинков

Хинков
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков няма да е здравен министър в редовен кабинет, въпреки че беше номиниран от „Продължаваме промяната“ за такъв. Бойко Борисов поиска имена, получи ги и не ги хареса – няма изненада. Друг въпрос е дали и ПП си харесват всичките предложения за този изначално имагинерен кабинет на малцинството с втория мандат. Като минимум номинацията им за здравен министър е странна. Доколкото именно тяхното правителство в лицето на бившата министърка проф. Асена Сербезова отстрани психиатъра проф. Хинков от поста директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Точно година по-късно същата политическа сила предлага „променен“ Хинков и готов да управлява вече цялата система. Шизофренно, колкото да си припомним, че психиатричната помощ у нас хич я няма.

За 8 години като шеф на НЦОЗА проф. Хинков на няколко пъти беше на косъм от уволнение – веднъж главата му поиска проф. Николай Петров заради забавен анализ на проекта за модернизацията на Спешната помощ, през 2020 г. пациентски организации поискаха оставката му заради пълно бездействие и изразходване на публични средства за една неефективна структура, както и сигнали за провеждани съмнителни обществени поръчки. Но през 2022 г. главата му все пак взе проф. Сербезова, без да изложи никакви мотиви. Междувременно проф. Хинков успя да разгневи и бившия директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов с поръчания от бившия служебния здравен министър Стойчо Кацаров анализ за медицинското обслужване в началото на COVID пандемията, който аналитично не ни каза нищо, което не знаем.

Дори и този бегъл преглед не говори, а крещи, че ПП не са погледнали сериозно в конструирането на проектокабинет, за което в случая с номинацията на проф. Хинков той самият няма вина. Така ли е и с другите неосъществени министри, от днес на обяд вече и официално е въпрос без смисъл.

 

 

СПОДЕЛИ