Екселската програма на ПП за здравеопазване: Лекари в пощите и приветливи болници

Няма нито дума за проекта за спешна помощ на земята, който е пред провал, ще имаме медицински хеликоптери, но не знаем къде ще кацат, а за детската болница разбираме само, че ще се обяви прозрачна обществена поръчка, обясни проф. Костадин Ангелов

419
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

ГЕРБ разби на пух и прах „екселската програма“ на ПП-ДБ в сектор здравеопазване, а депутатът Деница Сачева дори разказа най-новия виц, иронизиращ част от предложенията на Кирил Петков и компания за реформи в сектора: „Какво работиш? – Кардиолог съм в „Български пощи“. Подигравката е по повод записано в управленската програма на ПП-ДБ намерение лекари да преглеждат в клоновете на „Български пощи“ в малките населени места. „Нестандартно предложение е „Български пощи да осигуряват базови медицински услуги в 225 избрани пощенски станции без медицински центрове“. Как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат медицински центрове – това е писано от човек, който няма представа как функционира българското здравеопазване“, обясни бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че са отишли на разговори с 13 точки, по които да се съберат двете програми. „От тях в представената екселска таблица в сектор здравеопазване не виждаме почти нищо“, ядоса се той. Липсвало плануваното вдигане на заплати в сектора. По отношение на детската болница – единственото, което е разписано, е „обявяване на прозрачна обществена поръчка за проектиране и строителство“. „Много сериозно звучи, като заклинание. Прозрачна и обществена поръчка е тавтология като детска педиатрия. Това е само пожелание, без нито една стъпка и линеен график какво трябва да направи здравният министър, за да се случи тази болница“, добави Ангелов. Нямало дума за проекта за спешна помощ на земята. „Има реален риск той да се провали и няма дума как ще се осигурят 80 млн., тъй като България трябва да го завърши със собствени средства. Няма и дума за хеликоптерни площадки в лечебните заведение – ще има хеликоптери, но не и къде да кацат“, предупреди бившият здравен министър.

ГЕРБ трудно могат да остойностят и плануваното от ПП-ДБ „създаване на приветливи болници с грижа за хората, в които пациентите се чувстват спокойни и сигурни“. „Не знам колко средства ще са необходими, за да постигнем това пожелание“, почуди се проф. Ангелов.

 

СПОДЕЛИ