Електронна татуировка следи здравето на сърцето

Ако разполагаме с непрекъснато мобилно наблюдение, ще можем да предотвратим до 80% от сърдечните заболявания, убедени са учените от Тексаския университет

282
татуировка

Учени от Тексаския университет в Остин, САЩ, са създали гъвкаво електронно устройство за наблюдение на сърдечното здраве, което наподобява татуировка, съобщи БТА.

„Повечето сърдечни заболявания не бият много на очи. Уврежданията от тях се случват на заден план и ние дори не предполагаме за тях. Ако разполагаме с непрекъснато мобилно наблюдение, ще можем да диагностицираме заболяването в ранен стадий и да назначим лечение. По този начин ще можем да предотвратим до 80% от сърдечните заболявания“, казва Наншу Лу от изследователския екип.

Разработката се състои от плоски електронни схеми и сензори върху разтеглива подложка. Електронната татуировка тежи 2,5 грама и работи с батерия с размерите на малка монета. Батерията е с продължителност на живота над 40 часа и може лесно да бъде заменена от потребителя.

Показателите, отчетени с помощта на сензорите на електронната татуировка, са достатъчни за поставянето на основни диагнози, свързани със сърцето. Изследователите вече са тествали устройството върху петима здрави пациенти във всекидневната им среда, а още миналата година пуснаха е-татуировка за многократно измерване на кръвното налягане, при това при силен стрес, по време на сън, спорт, хранене и т.н.

Специалистите се надяват, че разработеното от тях устройство ще помогне на кардиолозите в наблюдението на здравето на пациентите и за предотвратяване на заболявания.

СПОДЕЛИ