Пот от пръста открива рак на гърдата

Новият метод е с 98% сигурност и се очаква да измести мамографията, а в момента проучват дали тази диагностика може да се използва за установяване на злокачествени образувания на простатата

555
рак на гърдата

Пот, взета от пръстите на ръцете на пациентки, разкрива с 98% сигурност дали страдат от рак на гърдата заради специфичен протеин, който се съдържа в нея. Изследване на този принцип може в недалечно бъдеще да измести мамографията, съобщиха медии на Острова.

Откритието е на проф. Симона Франчезе от университета “Халъм” в Шефийлд, Великобритания. В последните 15 г. химичката и виден експерт по криминалистика изследва заедно с британската полиция пръстови отпечатъци, оставени на местопрестъпления. В процеса на работата тя стига до уникалната техника за диагностициране на рака.

Докато изучава отпечатъците на жени, заподозрени в престъпление, тя открива начин да се разбере дали страдат от карцином на гърдата и в какъв стадий е той. Трябва само да се вземе пот по върха на пръстите на пациентките, което става лесно, като ги плъзнат по специална алуминиева плочка. “При криминалните разследвания, разглеждайки молекулите, които ни разкриват пола на индивида, се натъкнахме на малки протеини и пептиди, за които установихме, че могат да бъдат потенциални биомаркери за рак на гърдата“, обяснява проф. Франчезе.

Начинът, по който работи методът, е следният: пръстовият отпечатък на пациента се напръсква с химическо покритие и се поставя в масспектрометър, където пробата от пот се превръща в газ с помощта на мощен лазер. По този начин учените могат да оценят различните протеини, т.е. да се направи молекулярен профил, който дава точна индикация за рак на гърдата. Оказало се, че от група жени, разследвани за престъпления, пет са имали доброкачествени неракови бучки, пет са били с ранен рак на гърдата, а други пет са имали метастатичен рак на гърдата. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Сега при мамография лекарят поставя гърдата между две пластмасови пластини и я притиска силно, за да направи рентгенова снимка. Този скрининг, макар и да отнема секунди, често е неудобен и болезнен. Общият преглед до излизането на снимката отнема 20 минути. А новият метод дава възможност тестовете да се правят вкъщи вместо в болницата. Лабораторната алуминиева пластина за събиране на проби от пот може да се изпраща на хората през няколко години.

Проф. Линда Уайлд, преподавател в Шефилдския университет и раков хирург в Кралската болница в Донкастър, която е работила по изследването, казва: “Данните са много обещаващи Ако в по-нататъшни изпитания бъде потвърдено, че изследването е меродавно, то ще има огромен потенциал”. Проучванията показват, че годишните прегледи биха спасили много жени, тъй като ранните или предраковите лезии, които могат да бъдат открити чрез скрининг, са лечими.

Сега екипът на Франчезе проучва дали тази форма на диагностика може да се използва за откриване на други видове рак – например на простатата.

СПОДЕЛИ