Проучване набира пациенти с пост-COVID синдром

То се организира от МУ-Пловдив и НЦЗПБ

373
проучване

В Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) започва ново медицинско проучване, което има за цел да подобри разбирането и диагностиката на пост-COVID и Синдрома на хроничната умора. То се организира от Медицински университет – Пловдив с участието на отдел „Имунология“ на НЦЗПБ.

В него са поканени да участват хора, прекарали COVID-19 и имащи оплаквания повече от 4 месеца след началото на заболяването, както и такива, които страдат от постоянна умора в продължение на повече от 6 месеца.

Изпитването се провежда от екип опитни медицински специалисти и изследователи, които ще работят заедно, за да гарантират, че проучването се провежда според най-високите научни стандарти, уверяват от НЦЗПБ. Ще се търсят нови възможности за диагностициране и проследяване на двете състояния и връзката между тях.

Пост-COVID се проявява със следните най-чести симптоми, продължаващи повече от 4 месеца: силна умора, възпрепятстване за участие в ежедневни дейности, белодробни и сърдечни симптоми (затруднено дишане, суха кашлица и др.), неврологични симптоми (затруднено мислене или концентрация, понякога наричано „мозъчна мъгла“, главоболие, проблеми със съня, депресия или тревожност и др.); храносмилателни симптоми (диария, стомашни болки и др.)

Синдромът на хроничната умора се проявява със следните основни симптоми, продължаващи повече от 6 месеца: силна умора, възпрепятстване за участие в ежедневни дейности, неразположение след физически, умствени или емоционални усилия, некачествен сън.

Освен гореизброените три симптома е необходим поне един от следните симптоми: нарушена памет (мозъчна мъгла), ортостатична нестабилност (симптоми, които се появяват при изправяне и стоене прав), уточняват от НЦЗПБ.

В момента се набират пациенти, които отговарят на критериите за допустимост за това изпитване. Желаещите да вземат участие в него, които имат симптоми от описаните групи, могат да се свържат с организаторите на тел. 02 943 56 36 и имейл imlab@ncipd.org за София и на тел. 0877 842 487 и имейл CFS.Bulgaria@gmail.com за Пловдив.

Участието в това изпитване е изцяло доброволно и безплатно. Всички участници ще получат най-висок стандарт на грижа по време на изпитването, уверяват още организаторите. „Разбираме, че участието в медицинско изпитване може да бъде важно решение и се ангажираме да предоставим цялата необходима информация и подкрепа, за да помогнем на участниците да вземат информирано решение“, посочват от там.

Всеки участник ще има възможност да бъде подробно консултиран и при нужда насочен към други специалисти. Също така той ще получи резултати от основните лабораторни изследвания.

СПОДЕЛИ