Повече кофеин в кръвта намалява мазнините и риска от диабет

4 чаши кафе на ден засилват метаболизма с 3 до 11%, сочи проучване

362
кофеин

По-високите нива на кофеин в кръвта могат да намалят затлъстяването и риска от диабет тип 2. Това показва проучване, публикувано в списанието BMJ Medicine.  Изследването е направено върху 10 000 души от европеидната раса, които са участвали в шест дългосрочни проучвания. Приложен е методът Менделеева рандомизация, при която се използват генетични варианти за заместители на конкретен рисков фактор, предаде бТВ.

Целта на изследването е да се проучат потенциалните причинно-следствени ефекти на дългосрочните концентрации на кофеин в кръвта върху затлъстяването, диабет тип 2 и основните сърдечно-съдови заболявания.

Проучването е установило, че по-високото ниво на кофеин има връзка с по-ниския индекс на телесна маса. Учените са разгледали ролята на два често срещани генетични варианта на гените CYP1A2 и AHR. Те са свързани със скоростта на метаболизма и кофеина в организма.

“Връзката между затлъстяването и диабет тип 2 е добре установена, като над 90% от хората с този вид захарна болест са с наднормено тегло или имат затлъстяване. Техниката на менделска оценка, използвана от авторите обаче, изисква предпазливост при нейното тълкуване, тъй като е уязвима на пристрастия, които могат да повлияят на резултата”, обяснява клиничният професор в медицинското училище на Университета на Уоруик д-р Стивън Лорънс, който не е участвал в проучването. Все пак по думите му кофеинът, консумиран с приблизително 4 чаши кафе, може да засили метаболизма с 3 до 11%. “Колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-лесно се изгарят мазнините. Това звучи като добра новина, ако се опитвате да отслабнете. Ако консумирате няколко чаши кафе, тялото ви ще изгаря мазнините с по-голяма скорост от тези, които не консумират кафе. В същото време е установено, че затлъстяването може да доведе до риск от диабет тип 2”, добавя той.

По-рано публикувани изследвания показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно, са богат източник на кофеин и е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Една средна чаша кафе съдържа около 70-150 мг кофеин. Според учените е изчислено, че дневният прием от 100 мг кофеин увеличава разхода на енергия с около 100 калории на ден, което впоследствие може да намали риска от развитие на затлъстяване.

СПОДЕЛИ