Доц. Гроздев: За хората над 120 кг реалното лечение е операция за отслабване

Затлъстяването е хронично заболяване, което изисква комплексен подход, заяви хирургът

640
Гроздев
У нас операциите за отслабване не се поемат от НЗОК

Затлъстяването е хронично заболяване и 1/3 от световната популация в момента е с наднормено тегло и затлъстяване, а в България 60% от населението страда от този проблем. Прогнозите са, че през 2040 г. 1/2 от човечеството ще е с това заболяване. Това каза пред БНТ доц. Константин Гроздев, председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия и член на Международната федерация за хирургия на затлъстяването и метаболитните заболявания. По думите му това означава, че всеки втори човек ще е под риск да развие много придружаващи заболявания като захарен диабет, високо кръвно, проблеми с холестерола, дори рак.

„Това, което трябва да се разбере, е, че затлъстяването е болест. Хронично заболяване, което изисква комплексно лечение. От доста години се намираме в пандемия и въпреки всички мерки, които се взимат, включително и профилактични, честотата на случаите с това заболяване се увеличава“, каза доц. Гроздев.

Той коментира и случаите, в които се налага лечение чрез бариатрична хирургия. „Тя се прилага в крайните фази на това заболяване, когато индексът на телесна маса е над 35. Това означава, че човек над 120 кг трябва да се замисли за консултация с хирург. Това е единственият метод, който лекува реално проблема. Затлъстяването е проблем на метаболизма и с тази хирургия освен редукцията на тегло се постига и ремисия на придружаващите заболявания. Това е метод на лечение и на захарния диабет тип 2“, поясни доц. Грозев.

СПОДЕЛИ