Още една крачка към Национална детска болница

Министерски съвет апортира имота в Горна баня на дружеството, ангажирано с изграждането й

264
детска болница

Теренът в столичния квартал Горна баня, район Овча купел, който бе избран от служебните управляващи за строеж на Национална детска болница, влиза в капитала на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ (ЗИКДБ). Това е решил днес на своето заседание Министерският съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Апортирането на имота в капитала на ЗИКДБ ЕАД ще осигури възможност дружеството да осъществява предмета си на дейност, а именно извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект с национално значение: „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница”, както и всякаква друга, незабранена от закона дейност, както и да стартира организационни дейности по реализация на посочения обект“, обясниха от МС.

Така на практика се прави поредна крачка към осъществяването на проекта, който децата и родителите у нас чакат от близо 50 години. Следващата стъпка е изготвянето на анализ, на базата, на който ще се направи и проектът за изграждането на
Националната детска болница. За анализа помагат както Европейската банка за развитие, така и експерти от Израел и Великобритания. Амбицията на служебния кабинет и на здравния министър д-р Асен Меджидиев е строежът да започне в началото на следващата година и независимо кой управлява модерното лечебно заведение за малките пациенти да е готово до 2026 г.

СПОДЕЛИ