Лекари от Бургас даряват кръв за свои пациенти

На ден в града се нуждаят от кръвопреливане минимум 40 души

149
кръв

Съдбата на пациенти, за които няма кой да дари кръв, трогна млади лекари в УМБАЛ-Бургас и те стартираха акция, предназначена за болни без близки, нуждаещи се от редовно кръвопреливане или планова операция, съобщиха от лечебното заведение. Към тях се присъедини и Асоциацията на студентите медици. 10 лекари се включиха в първия ден на акцията и призоваха свои колеги от други болници да направят същото.

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ-Бургас е единственото в областта и осигурява кръв и кръвни продукти за 12 болници. Д-р Димитър Буковинов е специализант в отделението и работи с кръводарители всеки ден. Винаги, когато колегите му изпитват недостиг на кръв, ляга на кушетката. Откакто работи в болницата, е дарявал няколко пъти. „От кръв винаги има нужда, има нужда от всички и различни кръвни групи. Дарители са необходими постоянно, кръводаряването е полезно за организма, а усещането, че правиш добро на непознат човек е несравнимо. Нека повече млади хора да бъдат редовни дарители“, призова той.

В акцията се включи и д-р Димитър Рибов, специалист по клинична хематология. В неговото отделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане. В това се състои тяхното лечение. И днес има такава жена – 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма минимум 120. Жената се лекува с кръвопреливане поне два пъти в месеца. Няма близки – децата й са в чужбина. За нея се грижат съседите. „Те са истински ангели за мен. Пазаруват ми, печка палят, водят ме до болницата. Искам специално да им благодаря. А това, че днес лекарите дават кръв за нас, това за мен е подарък. Благодарение на дарителите живея! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – нека да даряват, за такива хора като нас“, каза тя. „Кръвопреливането е в основата на тяхното лечение. Кръвта няма заместител“, посочи д-р Рибов.

На ден в Бургас се нуждаят от кръвопреливане минимум 40 души. Те се лекуват във всички болници в региона. Докато за спешни пациенти се организират акции от техни близки, за плановите не е така. „А плановите операции не спират“, подчерта д-р Светослав Тодоров, неврохирург и заместник-директор на болницата, който също дари кръв днес.

В първия ден на акцията се включиха също: д-р Йоан Иванов, специализант по хирургия, д-р Лъчезар Иванов от Спешно отделение, д-р Стефани Шкетиева от Отделение по съдебна медицина, д-р Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, д-р Мариана Русева от Отделение по физиотерапия и д-р Светлозара Георгиева от Първо отделение по педиатрия.

СПОДЕЛИ