Проф. Гетов: Лекарствата по каса трябва да са с 0% ДДС

Европа мисли за създаването на производствени бази на територията на ЕС, за да се преодолее недостига на медикаменти, както и за закон, който да задължи производителите да доставят продуктите си във всички държави-членки по едно и също време, обясни представителят на България в ЕМА

128
ДДС
Проф. Илко Гетов

Основният проблем с цените на лекарствата е ДДС, категоричен е проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. По думите му пред БНР няма логично обяснение защо един регулиран сектор като лекарствата е с 20% ДДС, а други, нерегулирани сектори, са с намален или с премахнат ДДС.

„Сега чуваме отново, че ще се намаляват надценките, но няма да се определят максимални цени на продуктите като мярка за справяне с гигантската инфлация. Нека да излязат тези, които след изборите ще управляват, и да кажат защо се запазва ДДС на лекарствата в този вид, каква е причината, след като имаме регулирани надбавки и се следят от регулатор. Това е втори данък“, заяви проф. Гетов.

Според него за медикаментите с рецепта, които не се поемат от здравната каса, ДДС трябва да е 9%, а за лекарствата, реимбурсирани от НЗОК, трябва да е 0%. Така ще се икономисат средства и ще се осигури и по-голям процент реимбурсация“, обясни той.

По отношение на недостига на лекарства представителят на страната ни в ЕМА коментира, че има голям проблем в света във връзка с производството на активни и помощни вещества. „Европа започва да мисли за създаването на производствени бази на територията на ЕС, за да не сме зависими от външни фактори. Това обаче е въпрос на много сериозна лекарствена политика и на промяна на законодателството в тази посока. В България последният закон, касаещ фармацевтичната индустрия, е приет на 13 април 2007 г. и от тогава е променян над 50 пъти. Трябва да се подходи много сериозно в тази посока, но за това трябва парламент, трябва правителство и най-вече консенсус. Защото и едно лекарство да липсва, за един пациент, значи имаме недостиг, неудовлетворена здравна потребност, което трябва да бъде проблем на политиците, на регулаторите и т.н.“, подчерта проф. Гетов. Той съобщи, че на ниво ЕС вече се мисли и за друга промяна – да се задължат производителите да доставят даден медикамент за всички пациенти в ЕС по едно и също време.

СПОДЕЛИ