Проф. Ангелов: Когато имаш 6 млн. население, не ти трябват 36 млн. дози ваксина

От "Продължаваме промяната" са подписали договор с фирма за 17 800 лева, която да търси терени, да ги намери и да прави концепция за детска болница, но нищо не е направено, обяви бившият здравен министър

324
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Спомням си деня, когато беше взето решението за затваряне на страната заради COVID-19. Целият период, докато бях министър на здравеопазването, се надбягвахме с болестта и смъртта. Някои от нас платиха много висока лична цена. Много хора загубиха живота си. Но и научихме много. Сега имаме повече отговори. Тогава не знаехме почти нищо за заболяването. Това заяви в ефира на „Денят на живо“ по NOVA NEWS бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод 3 години от обявяването на извънредното положение в България заради пандемията от коронавирус.

Той изтъкна своя спор с една от фармацевтичните компании и обвинението, че тя не спазва договореностите за доставяне на ваксини срещу COVID-19. „В началото бяха определени 35-36 млн. дози ваксини за България. Моят екип направихме всичко възможно, за да намалим това количество до към 12-13 млн. дози”, обясни проф. Ангелов и увери, че тогава страната ни е защитила и медицинския, и гражданския интерес на българите. „Когато имаш 6 млн. население, не ти трябват 36 млн. дози ваксина”, категоричен е бившият здравен министър. Но и припомни, че негов служебен наследник в МЗ е изразил съмнение в качеството на ваксините. Скенер.нюз уточнява, че това направи Стойчо Кацаров още в първото си изявление на поста. Днес в Брюксел пък министър Асен Меджидиев отново заяви, че страната ни няма нужда от повече ваксини и поиска ЕК или да прекрати договора с Pfizer, или да се намалят доставките според нуждите на държавите-членки, но без финансова тежест за тях.

„За последната година от „Промяната“ виждаме само обещания. Казват, че трябва да се купи хеликоптер. Обявиха обществена поръчка, но се оказа, че тя противоречи на закона и беше прекратена. Сега процедурата е стартирана отново. Първият медицински хеликоптер трябва дойде през декември според уверенията на служебния министър“, коментира още проф. Ангелов.

За детската болница той обясни, че политическите му опоненти от ПП са подписали договор с фирма за 17 800 лева, която да търси терени, да ги намери и да прави концепция за детска болница. „Оказа се, че тази фирма нищо не е направила за този период, нямаме крачка напредък”, заяви Ангелов. Припомняме, служебното правителство вече избра терен в Горна баня и задвижи процедурата.

Относно липсата на определен медикамент за диабетици, той заяви, че няма гаранция, че това лекарство ще отиде при хора, които страдат от диабет, а няма да отиде в центровете за отслабване. „Затова аз предлагам да се въведе изписване само чрез електронна рецепта. Това е гаранция за контрол. А за да влезе в сила такова решение няма нужда от законодателна промяна“, посочи проф. Ангелов. По думите му по същия начин може да се вземе и решение за забраната за износ на лекарства, които липсват в аптечната мрежа. „Не трябва да има никакъв страх от санкции на Европейската комисия, когато това касае живота и здравето на гражданите“, уточни той.

Бившият здравен министър коментира и исканията на БЛС за увеличение на здравната вноска, както и на джипитата за по-висока такса за посещение. „Какво като увеличим здравната вноска. Предишните управляващи предоставиха 300 млн. лв. за доболничната помощ, но това не се отрази на здравето на българите. Проблемът е организационен“, подчерта проф. Костадин Ангелов.

СПОДЕЛИ