Жена роди в коридор на болница, спешна лекарка спаси нея и бебето й

Раждането е започнало още в колата, с която е докарана майката в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, детото е било със седалищна позиция, без сърдечна дейност и посиняло

137
болница
Д-р Стефка Плачкова и д-р Тодор Суванков

За уникален случай на раждане в коридора на болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен разказа началникът на спешното отделение д-р Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание. „Освен че е рядък, този случай е драматичен и отговорен. Раждане по нормален път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един опитен акушер-гинеколог, а това, че се случва в почти полеви условия, без родилна зала, го прави още по-отговорен и драматичен. При бебета със седалищна позиция над 90 % от случаите раждането се извършва с планирано секцио“, обясни д-р Суванков.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със собствен транспорт на 6 март, около 21,30 ч. Раждането е започнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния лекар д-р Стефка Плачкова, която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в критичната ситуация. „Бебето беше до раменете навън и беше посиняло. Установих, че няма сърдечна дейност. Веднага се обадихме на дежурните в отделението по акушерство и гинекология, но прецених, че ситуацията е критична и трябва да действаме веднага и всяка минута е ценна. Майката съдействаше при манипулацията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната дейност и то простена“, разказа д-р Плачкова пред бтв.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното отделение. За родилката това е пето дете. „Всяка секунда е била ценна и екипът е действал бързо и адекватно, в резултат на което раждането е завършило успешно. Бебето е било задушено, с усукана пъпна връв. Нямало е дишане и сърдечна дейност, наложила се е реанимация, която е възстановила жизнените показатели. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и затова случаят може да се определи като запомнящ се и уникален. Със сигурност д-р Плачкова е спасила минимум един човешки живот. Бебето е било родено на границата между живота и смъртта и от там – с възможни рискове за майката“, каза д-р Суванков. Момченцето тежи 3080 гр., то и майката са добре, вече са изписани.

Д-р Стефка Плачкова работи в центъра за спешна медицинска помощ и в отделението по спешна медицина в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен. Имала е много случаи на раждания извън болницата, като част от екипа на ЦСМП. Ръководството на болницата ѝ благодари за проявения професионализъм, адекватна реакция и голяма отговорност при изпълнението на служебните си ангажименти. „Тя е реагирала на секундата, а уменията й на акушер-гинеколог са били решаващи за спасяването на живота на майката и бебето“, категоричен е д-р Суванков.

СПОДЕЛИ