Средната възраст на джипитата е 60 години

63% от медицинските сестри пък са над 63 години

121
джипитата

Близо 4000 са джипитата у нас, като средната им възраст е около 60 години. Това каза пред БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров.

Според него има още какво да се направи, за да стане Общата медицина по-привлекателна специалност. От една страна – разрешаване и въвеждане в употреба на допълнителни методи за диагностика и възможности за лечение и от друга страна – значително подобряване на финансирането и правилата на работа. „Самият начин на специализиране също се нуждае от подобрение“, посочи доц. Киров. Сред проблемите, пред които са изправени общопрактикуващите лекари, той изтъкна агресивните пациенти, ниското заплащане и работата с прекалено много документи.

По думите на председателя на НСОПЛБ средствата, които се заделят като бюджет за първичната помощ са пет пъти по-малко от средните за Европейския съюз. „Ако разделите целия бюджет за първична извънболнична помощ на броя регистрирани и извършени от нас прегледи, ще получите цена от 12 лв. за лекарски преглед“, пресметна доц. Киров.

Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години. Това означава, че те са в пенсионна възраст, алармира в интервю за БТА Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

„Медицинските сестри и особено акушерките са крайно недостатъчни. И поради тази причина, тези две професии основно трябва да работят много по-усилено, отколкото в предишните 20 години. А работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, те влагат много повече усилия, за да могат качествено да извършват дейността по отношение на здравните грижи“, коментира Василева. По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и медици. „Има проучвания, според които 82 % от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на „синдрома на изпепеляването“. Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен на бърнаут“, обясни Милка Василева.

СПОДЕЛИ