МЗ осигури доставка на 27 650 опаковки Оземпик

Инжекцията за пациенти с диабет ще бъде налична в аптеките на 21 март

445
Оземпик

Министерството на здравеопазването е осигурило 27 650 опаковки от лекарството за диабетици Оземпик за българските пациенти. Инжекциите ще бъдат налични в страната още в началото на следващата седмица – на 21 март. Такова потвърждение е получил днес служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, съобщиха от МЗ.

„Количеството е осигурено след последователните усилия на д-р Меджидиев и екипа му на българския аптечен пазар да бъдат достъпни лекарствените продукти, от които пациентите имат необходимост, в т.ч. и медикаменти, за които има недостиг в редица европейски държави. Такъв е и лекарственият продукт Оземпик, прилаган за контрол на нивата на кръвната захар“, посочиха още от здравното ведомство.

Припомняме, недостиг на инжекциите, които освен за диабет, се използват масово и за отслабване, има в целия ЕС от месеци, а причината е, че фирмата производител на нашумелия медикамент Ново Нордиск не може да смогне с необходимите количества. Очаква се препаратът да липсва поне докато в повечето страни-членки не бъде регистриран за продажба одобреният вече нов продукт, който е със същата активна съставка – семаглутид, но е с индикация само за отслабване.

 

СПОДЕЛИ