Кръвен тест за 2400 лева открива над 70 вида рак

У нас изследването засега е достъпно само в Хил клиник

553
рак

Революционен метод с кръвен тест открива над 70 вида рак в ранен стадий. България е сред първите десет страни в Европа, където ще се прилага, наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша. Технологията беше представена на пресконференция в БТА от Хил клиник и Datar Cancer Genetics.

Тестовете, които се смятат за абсолютна революция в диагностиката на рака (обявени са от FDA за „пробив в медицината“ по програмата Breakthrough Devices), са разработени от Datar Cancer Genetics. За разлика от традиционната тъканна биопсия, кръвната е неивазивна, щадяща, понася се леко и изисква само обикновена кръвна проба от вената.

Тестът е разработен в три модификации. Trucheck™ осигурява едновременен скрининг на над 70 вида рак, като е нужна е само 20 милилтра венозна кръв. Може да замести всички обичайни методи за скрининг – мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и пр. Тестът е подходящ за широк кръг хора с фамилна обремененост и такива, които нямат симптомни. Според създателите му той е проверен в практиката и достоверен: гарантира 92.1% чувствителност и 93.1% точност.

Другият вид е Trublood и замества традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава фалшиво негативен резултат. Подходяща е за хора със симптоми или туморен маркер, който се покачва (напр. бучка в гърдата, която трябва да се дефинира като рак или като фибром или пък PSA туморен маркер над нормата).

Третият тип изследване се нарича Еxacta и осигурява най-цялостно изследване на открити злокачествени образувания. Този тест дава безценни насоки за най-добрата персонализирана терапия на рака. Благодарение на него се избягват тежки химиотерапии, които не биха дали резултат и е коректив на вече назначена терапия. Прилагането на резултатите от повишава категорично ефективността на терапията и преживяемостта.

„Предимството на този вид кръвен тест е, че открива рака в ранен стадий, преди появата на симптоми и може да замести ежегодният скрининг за различни видове онкологични заболявания – колоноскопията, мамографията и т. н. Той е много по-щадящ и лесно приложим, а в в случай на недостатъчно материал за биопсия е единствената възможност за диагностициране. Друго съществено предимство е, че не се докосва до злокачествения тумор, не го разкъсва и няма опасност от метастази и разсейки, вследствие на разкъсване, каквото може да има при биопсия. Няма разрези и белези“, обясни проф. Румен Бенчев, специалист по оториноларингология в Хил клиник. По думите му тестът дава и информация за това от кой орган произхождат раковите клетки.

„Това е метод, който намира циркулиращи туморни клетки, които се освобождават в кръвта, когато туморът се прикрепи към съдовете. Това е предпоставка за метастази. Колкото по-напреднал е туморът, толкова по-лесно е да се засекат такива клетки“, посочи д-р Стефан Шустер, управляващ директор на центъра, създал тестовете. Разбира се съществува вероятност заболяване да бъде пропуснато за диагностициране, ако няма циркулиращи ракови клетки в кръвта, както и да бъдат открити ракови клетки, които обаче да не прераснат в заболяване.

Цената на един такъв тест в момента е 1200 евро или 2400 лева и не се поема от НЗОК. Резултатите могат да бъдат получени между 8-12 дни, тъй като кръвните проби се вземат у нас, но се изследват в Германия.

СПОДЕЛИ