Меджидиев: Нямаме нужда от толкова ваксини срещу COVID

Здравният министър подкрепя увеличаването на потребителската такса, но ако има нов бюджет и държавата поеме разликата

137
въздушните линейки
Здравният министър д-р Асен Меджидиев обеща България да има два хеликоптера под наем още през лятото

Ваксините срещу COVID са неефективни срещу новите подварианти на Омикрон, а населението няма нужда от толкова количества ваксини в момента, нито у нас, нито в Европейския съюз. Затова и България отказва да ги купува занапред. Това заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по БНТ. Той припомни, че страната ни трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия.

“Ние вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред ЕК, че България е твърдо за прекратяване на договора с Pfizer“, уточни Меджидиев. И добави, че страната ни получава много бустерни дози, но при ниско първично ваксинационно покритие няма да кого да се поставят третите, четвъртите и петите дози.

Меджидиев съобщи, че пръв го е подкрепил полският министър на здравеопазването, Чехия и Литва също са заели страната на България. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на ваксини, ще построим детска болница и ще останат и за детски центрове в по-малките населени места. В тази връзка министърът припомни, че именно служебното правителство е започнало реална работа по изграждането на Национална детска болница в Горна баня, а само преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, както и вече е направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Здравният министър коментира и предложението за увеличаване на потребителската такса при джипитата на 7,80 лева, както и идеята на БЛС за увеличаване на вноските от 8% на 12%. „Подкрепям колегите, но това трябва да става плавно и не преди да се приеме редовен бюджет“, обясни д-р Меджидиев. По думите му държавата би трябвало да покрие разликата в потребителската такса, така че да не пострадат пациентите. Затова именно трябва и нов бюджет.

За спешната помощ по въздуха, д-р Меджидиев подчерта, че тя ще е безплатна и припомни, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма „Леонардо“ за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември. „Още през летните месеци ще дойдат и два хеликоптера на лизинг, които ще са с екипи, пилоти и техници и така въздушната медицинска помощ ще стартира още през лятото“, подчерта министърът. Той добави, че в момента се уточняват площадките, на които ще кацат тези хеликоптери. „Първоначално хангарите, където ще са базирани хеликоптерите под наем, ще са в Долна Митрополия и „Враждебна“. Отделно ще има и Национален координационен център за полетите, който ще решава кога и при кого да бъде пратена въздушна линейка“, обясни Асен Меджидиев.

 

 

СПОДЕЛИ