Работодатели и държавата да дават ваучери за здраве

10 % от акцизите върху тютюна и алкохола да се отделят за профилактика, както и да се регламентира доплащането в болниците, предлагат от Експертния клуб за икономика и политика

246
ваучери
Аркади Шарков

Въвеждане на здравни ваучери може едновременно да улесни достъпа на българите до профилактични прегледи, модерно лечение и закупуването на медикаменти, но и да влее допълнителен ресурс в системата. Това заявиха Аркади Шарков и Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), които са автори на анализ на тема „Инфлация в здравеопазването – проблеми, перспективи и решения“. Шарков в момента е и съветник на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, но пред Скенер.нюз уточни, че не ангажира властта с позициите си.

„В много страни в Европа ваучерната система работи добре. Познаваме ваучерите като една от изградените социални политики, позволяваща на работодателя да  предостави на служителите си до 200 лева месечно, като върху тази сума не се начисляват данъци и осигуровки“, посочи Шарков. По думите му така реално може да повишат доходите на работещите, като тези пари отиват само за здравните им нужди – доплащане на лекарства или в болниците за модерни операции, по-чести профилактични прегледи и др. Което пък от една страна е добре за здравето на нацията, а от друга – ще увеличи парите в сектора, при това с пълна отчетност за какво са отишли. Според Шарков за пенсионерите може да се погрижи държавата, както даваше COVID добавки, с тази разлика, че възрастните хора ще могат да ползват ваучерите само за здраве. Същото важи и за децата.

Шарков коментира и темата за увеличението на потребителската такса и изрази личното си мнение, че това би било справедливо решение, но трябва да се случва плавно и поетапно, за да не предизвика сътресения.

„В момента 1% от акцизите върху тютюневи изделия и алкохол се отделят за дейности по програми за превенция на различни зависимости, а ние предлагаме отделяните суми от акцизи да са в размер на 10%“, обяви още икономистът. По думите му, ако се заделят 10%, ще бъдат осигурени допълнителни 110 млн. лв. за извънболнична помощ, 254 млн. лв. за болнична помощ и 140 млн. лв. за лекарства, медицински изделия и храни, което означава допълнително половин милиард лева за здравеопазване.

Панчев и Шарков бяха единодушни, че третата стъпка за повече пари в системата е регламентиране на доплащането в лечебните заведения. Според тях то и сега съществува, но често пациентите доплащат под масата и без да е ясно за какво точно. „Освен това така ще има двойна проверка на извършената дейност“, подчертаха икономистите от ЕКИП, макар да осъзнават, че това им предложение никак не е „политически коректно“. Припомняме, вчера пък председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поиска увеличение на здравната вноска от 8% на 12%. 

СПОДЕЛИ