Създадоха случайно антибиотик без бактериална резистентност

Предстоят тестове, които да определят безопасността и ефикасността на новото лекарство

585
антибиотик

Създадоха широкоспектърен антибиотик без бактериална резистентност. Научният пробив е на учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара, съобщава списанието EBioMedicine.

Откритието става случайно по време на разработване на специална мини електростанция за презареждане на телефони, която се основава на микроби. Така се появява и идеята за модифициране на тези съединения в антибиотици. Учените смятат, че тези химикали може да са токсични за човешките клетки, но един химикал се оказва безопасен, а в същото време той успява да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван.

Антимикробната резистентност представлява критична заплаха за човешкото здраве и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи. Резистентността ограничава възможностите за лечение и се превръща във все по-сериозен световен здравен проблем.

Новото лекарство обаче не позволява на бактериите да развият резистентност към него. Този антибиотик има и специфичен механизъм на действие. За разлика от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативното лекарство засяга няколко функции едновременно – разрушава бактериалната мембрана, а това води до дезактивиране на патогена.

Ще започнат и допълнителни проучвания, които да определят безопасността и ефикасността на лекарството.

СПОДЕЛИ