Д-р Меджидиев: С парите за COVID ваксини може да построим детската болница

Служебният здравен министър настоява ЕК да прекрати договора с Pfizer и се закани, че той няма да подпише България да продължи да получава ненужни дози

342
Меджидиев
Здравният министър д-р Асен Меджидиев подчерта, че работи за интересите на българите, а не за интересите на която и да е фармацевтична компания

„С парите, които България трябва да плати за ненужните ни COVID ваксини, можем да построим Националната детска болница“, заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред БНТ. Той уточни, че става дума за дозите, които страната ни ще получава до 2025 г. по договора между Европейската комисия и Pfizer. „Аз пръв поставих този въпрос пред ЕК на 9 декември миналата година и след това ме подкрепиха още 18 държави. Настоявам еврокомисията да прекрати този договор или ако не може да ни върне парите и да дари ваксините“, подчерта д-р Меджидиев.

По думите му страната ни разполага с огромни количества, които ще бъдат бракувани, а стойността им е плашеща. „Нямаме нужда от повече ваксини и на следващата среща на здравните министри в Брюксел позицията ми ще бъде още по-остра, защото производителите не са готови да се откажат от тези доставки. Но докато аз съм министър няма да сложа подписа си да купя нови ваксини“, закани се Меджидиев. Той уточни, че не защитава фармацевтични компании, а само интересите на българските граждани.

Здравният министърът коментира и темата за медицинските хеликоптери, като обясни, че целта на поемането на въздушната спешна помощ от авиоотряда, е трайно и устойчиво решаване на проблема. Според него дружеството „Хели Мед“ не е направило нищо от създаването си и се наложило служебната власт да започне проекта отначало. Меджидиев обеща до 15 декември да бъде доставен първият  хеликоптер от общо шест по сключения договор с италианската фирма „Леонардо“, а . до средата на годината да имаме два хеликоптера под наем.

Дотогава екипите от реаниматори и медсестри трябва да са обучени, сега се подготвят хангарите и болниците, до които ще бъдат транспортирани болните, ще бъде създаден и координационен център, базиран в София. В него ще работят медици, експерти от министерствата на отбраната и на транспорта, които ще приемат обажданията и ще разпределят хеликоптерите. „Този център ще има връзка със спешните звена и болниците и ще решава кога да излети хеликоптер и къде да откара съответния пациент, а всичко това ще е напълно безплатно за гражданите“, подчерта д-р Меджидиев.

СПОДЕЛИ