Радев към младите лекари: Върнете здравеопазването в малките населени места

751 абсолвенти от МУ-София положиха Хипократовата клетва, само 293-ма от тях обаче са българи

418
Радев
Президентът Румен Радев поздрави ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков с дипломирането на Випуск 2022

Без съвременно и качествено здравеопазване не можем да изпълним нито една важна национална цел, посочи президентът Румен Радев в приветствието си към новозавършилите лекари от випуск 2022 г. на Медицинския факултет към Медицински университет в София. „На поколението на младите лекари се пада честта да трансформират модела на българското здравеопазване към по-високи стандарти, да въвеждат нови технологии и методи на лечение“, добави държавният глава. Той подчерта, че качественото здравеопазване в огромна степен зависи от подготовката на младите лекари и от тяхната реализация тук, в България.

В приветствието си към абсолвентите Румен Радев заяви, че обществото ни очаква много от младите лекари, които ще имат възможността да модернизират здравеопазването и да усетят признателността на хората за това. Президентът отбеляза, че през последните години са положени усилия за подобряване на условията за реализацията на младите медици. По думите му новозавършилите лекари ще имат възможността да разгърнат потенциала на проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със здравната ни система. Като примери той посочи Националния център за лъчелечение с протонна терапия, дигиталната платформа за образна диагностика, високотехнологичните центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания, които заедно със спешната медицинска помощ по въздуха ще доведат до значително понижаване на смъртността и инвалидизацията.

„Една от най-важните задачи ще е да върнете здравеопазването при хората в малките и отдалечени населени места чрез планираните над 350 амбулатории за доболнична помощ по ПВУ, заедно с разгръщането на телемедицината в нашата страна“, заяви Радев. Той посочи още, че младите лекари ще имат възможността да работят и в Националната детска болница, която ще се построи.

Президентът изказа признателност към ръководството и преподавателите в Медицинския университет за съхранението на традициите, но и за въвеждането на нови методи на обучение и научноизследователски програми.

Радев

На церемония днес в НДК 751 абсолвенти положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си. Едва 293-ма от тях обаче са българските абсолвенти. Общо отличниците са 107. Две са носителките на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ” – Айлин Фейзулова от България и Жана Адиб Саад от Израел, която има и българско гражданство. Припомняме, преди дни стана ясно, че половината от завършващите медици смятат да останат да работят у нас, а изненадващо най-много са желаещите да специализират „Педиатрия“.

Випуск 2022 направи дарение на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”. „Средствата ще бъдат използвани за закупуване на дефибрилатор“, съобщи директорът на болницата д-р Благомир Здравков.

СПОДЕЛИ