Новата формула за ТЕЛК: Процентите от всички увреждания ще се събират

Пожизнен срок за инвалидност ще се дава за още 31 заболявания, обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

818
ТЕЛК

Кабинетът прие днес новата формула за ТЕЛК, според която ще се събират процентите от всички увреждания, съобщи след заседанието на МС служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

„Същественото в тази промяна е отчитане на всяко увреждане, а не само на водещото“, обясни министърът. Новият начин за изчисляване на оценката отразява най-високия процент на най-тежкото увреждане, към който се прибавят 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. Ще се прецизират и случаите, при които да се определя пожизнен срок за инвалидност с или без чужда помощ, като се включват още 31 заболявания, за които ще се присъжда такъв.

Меджидиев посочи още, че е отстранена и несправедливостта, свързана с невъзможността за определяне на чужда помощ при лицата с психични заболявания, на които са определени под 90% трайно намалена работоспособност. Промяната в тези текстове на Наредбата ще допринесе за по-справедливото оценяване на лицата с психични заболявания.

От думите на министъра стана ясно, че се предвижда преосвидетелстваните и освидетелстваните лица до влизането на определението да могат да подадат заявление за преосвидетелстване. Припомняме, депутатите вече приеха поправка, според която хората с изтекъл ТЕЛК ще си получават парите до ново решение и дори няма да връщат средства, ако процентите са по-малко.

„Ще има промяна в ТЕЛК-комисията, за да може повече експерти в цялата страна да правят експертизи, като по този начин ще бъде и намалено времето за чакане за явяване на комисия“, добави д-р Меджидиев. И обяви, че родители на деца до 12 г. вече ще могат да ползват болничен, за да се грижат за тях, ако те са върнати от училище или детска градина и са поставени под карантина.

СПОДЕЛИ