Доставиха липсващите лекарства в аптеките

Приеха програма за ваксинопрофилактика срещу грип и пневмококови инфекции

113
лекарства
Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев отрече да има официални разговори за повишаване на потребителската такса за преглед при джипитата

„Вече са направени допълнителни доставки на липсващите в аптечната мрежа лекарства“, обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев след днешното правителствено заседание.

„Нашето правителство положи огромни усилия, тъй като бяхме в заварено положение. Чувате изявленията на бившата министърка на здравеопазването, в които тя започва да употребява лични нападки конкретно срещу мен и хора в моя екип. Но аз не искам това да се превръща в задочен или директен спор между мен и нея. Нашият екип има една единствена цел: да помогне гражданите да бъдат подсигурени с медикаменти и промените, които залагам, са в насока така да бъде организирана системата за наблюдение на лекарствените средства, че тя да извършва реален контрол“, каза Меджидиев. Той уточни, че към позитивния лекарствен списък ще бъдат добавени животоспасяващи и жизненоважни медикаменти за населението, които въобще не са фигурирали там до този момент.

Здравният министър съобщи още, че на днешното си заседание МС е приел и Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г. Документът предвижда продължаване на ваксинациите срещу грип, което ще доведе до по-добро индивидуално здраве и намаляване на тежкото протичане, усложненията и хоспитализациите вследствие на грипна инфекция.

Д-р Меджидиев обясни, че с реализацията на програмата се предвижда осигуряване на ваксини срещу сезонен грип и срещу пневмококови инфекции чрез договори за доставки между НЗОК и съответния притежател на разрешение за употреба и/или упълномощен представител и посочения от него търговец на едро с лекарствени продукти. Той очаква повишаване на имунизационния обхват срещу грипа на целевата група от 25% през 2023 г. до 35% през 2026 г. и повишаване на имунизационния обхват срещу пневмококови инфекции от 5% през 2024 г. до 15% през 2026 г.

„Грипът е с много по-голямо разпространение и доста по-тежко протичане. Слава Богу, в някои области, където се взеха мерки, давам пример Бургас, вече имаме преминаване на пиковата ситуация на заразяване с грип. Вървим надолу. Имаме няколко области в страната, в които са все още високи нивата. За София положението е спокойно, не се налагат допълнителни мерки“, обобщи ситуацията в момента д-р Меджидиев.

 

СПОДЕЛИ