Израел ще ни помага за детската болница

Най-елитните болници ще отворят врати за специализация на наши лекари там, а тук ще строим обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина, обяви министър Асен Меджидиев

232
Израел

Израел ще ни помага при изграждането на Националната детска болница в Горна баня, стана ясно по време на посещението на здравния министър д-р Асен Меджидиев, което е по покана на директори на водещи детски болници. Той обсъди с ръководители на педиатрични лечебни заведения възможностите за обмяна на опит относно изграждането и управлението на подобни медицински структури, за обмена на кадри и за провеждането на тесни специализации на млади лекари, с цел развитие на двустранното сътрудничество в областта на детското здравеопазване.

В рамките на следващия месец екип от представители на държавните детски болници – собственост на един от здравноосигурителните фондове в Израел, ще посети България, за да подпомогне организацията за формирането на екип за анализ потребностите на нуждите, ключов за изграждането на бъдещата Национална детска болница.

„Следваща стъпка ще бъде планирането на краткосрочни, фокусирани специализации за млади наши лекари в Израел, както и обмен на експерти, профилирани в областта на детското здравеопазване“, съобщи д-р Меджидиев.

В Израел на вниманието на министъра бяха представени структурата, организацията на работа и дейността на група водещи детски болници („Меир“, „Шеба – Тел Ашумер“, „Шнайдер“ и „Бейлинсон“). В рамките на проведените срещи, чийто основен акцент беше темата майчино и детско здравеопазване, след посещение на център по репродуктивно здраве в болница „Бейлинсон“, беше договорено създаването на Обучителен център за женско здраве и репродуктивна медицина у нас. Проектът ще бъде финансиран от израелска страна, като ще бъде осигурено и първоначалното обезпечаване със специалисти.

СПОДЕЛИ