Мъжките и женските сърца реагират различно на стреса

Откритието дава възможност да се определят причините за различното развитие на аритмии

389
стреса

Учени от Калифорнийския университет – Дейвис са установили, че мъжките и женските сърца реагират по различен начин на стреса, съобщи „Сайънс адвансис“.

За целите на изследването специалистите са използвали разработена от тях техника за визуализиране на сърцето. Учените са изследвали химическите реакции на генетично модифицирани мишки към норадреналин – един от хормоните на стреса. Той се активира, когато тялото се мобилизира, за да се справи с възникваща заплаха. По време на реакцията към хормона сърцата на гризачите са излъчвали светлина.

Първоначално не е наблюдавана разлика между реакциите на женските и мъжките екземпляри към норадреналина. Възстановяването на нормалното състояние обаче е било по-бързо при женските сърца, отколкото при мъжките. Тази разлика в скоростта води до различия в електрическата активност на сърцето, която е в тясна връзка с видовете аритмии.

Откритието дава възможност да се определят причините за различното развитие на аритмии при мъжете и жените. Освен това може да се изясни разликата в реакцията на организма към лекарства за сърце в зависимост от пола.

СПОДЕЛИ