Меджидиев: Ще се изнасят лекарства само при 100 % наличност в страната

Ще има глоби и отнемане на разрешение за търговия на търговците на едро, закани се здравният министър

218
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен здравен министър

Паралелен износ на лекарства трябва да има само, ако наличните в страната за изминалите 12 месеца са 100 % от нужните за българските пациенти, вместо сегашните 65 %. Това обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев пред журналисти. Той беше категоричен, че липсва ефективен контрол над търговията с лекарства и затова проверките на МЗ и Агенцията по лекарствата ще продължат до приемането на законовите промени, предложени от неговия екип: промяна на алгоритъма за попадане на медикаменти за наблюдение в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА); съкращаване на сроковете за издаване на разрешителни за паралелен внос на лекарства, ако даден медикамент е в недостиг; запечатване на обекти, при установяване на нарушения при търговците.

„Аз съм единствено зависим от своите пациенти. Вече шести месец, въпреки че съм министър, аз се грижа за пациентите си. Това удоволствие моята предшественичка не го е имала. Недостигът на лекарства не е от тези шест месеца, той е от доста по-дълъг период. Не можем да оставим хората без медикаменти, правим всичко възможно за допълнителни доставки“, продължи словесната престрелка между д-р Меджидиев и бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова. Припомняме, преди дни той обвини предшественичката си за липсата на лекарства, а тя му отвърна, че е спазила закона, а критиките срещу нея издавали управленска немощ.

Д-р Меджидиев обяви, че в СЕСПА има сериозни пропуски, които са констатирани от „Информационно обслужване“ след одит, поръчан от предишното ръководство на МЗ. „Въпреки установените пропуски обаче, не са взети мерки за отстраняването им. Единственото, което е направила проф. Сербезова в тази посока, е смяната на формулата“, обясни той. И даде подробности: „Направих справка и установих два сигнала и една жалба, постъпили в края на 2021 г. и в началото на 2022 г. Те са от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия на лекарства и от Българската асоциация за едра търговия на лекарства. Буквално на другия ден с един имейл единствено се променя формула. Но се запознах в детайли с целия одит на „Информационно обслужване“ и с множество препоръки, но нито една от тях не е била изпълнена“. Здравният министър попита проф. Сербезова защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата. А те са:

  • Липсва технологичен инструмент за ограничаване на отделни действия в случай на неподаване на данни или грешно подаване.
  • Системата не използва услуга за удостоверяване на време, водят се само вътрешни логове без хеш и защита.
  •  Софтуерната база, която използва СЕСПА, не е лицензирана.
  • Системата позволява подаване на данни назад във времето спрямо текущия момент.
  • При тестване е установено, че позволява подаване на данни до 180 дни назад, което в голяма степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния списък на ИАЛ.
  •  Системата няма възможност за контрол и проверка на налични количества спрямо потреблението.
  • Липсва автоматизиран процес по изчисляване на наличностите.
  • Генерирането на забранителния списък не е автоматизирано и се извършва чрез ръчно стартиране на програмни скриптове – тоест всеки администратор може да влезе в системата и да я коригира, както му е удобно. Извършените промени не оставят следа.

„От седем препоръки за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с лекарствата и в момента берем плодовете на това“, обобщи д-р Асен Меджидиев.

„Извършени са проверки на над 20 търговци на едро. За част от продуктите е извършен износ, като за част от тях няма информация за недостиг по СЕСПА. Нарушението на търговците е, че не са подали информация в електронната система. В момента коментираме трима търговци на едро. При един от тях ще се стигне и до прекратяване на разрешение за търговска дейност. Констатиран е недостиг на определен вид инсулин, като при проверката се показа, че 10% от полученото количество като доставка е изнесено. Продуктът обаче не е бил в забранителния списък. Нарушението на търговеца е, че не е подал информация в системата“, даде още разяснения и изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов. Едното от незапориходените и/или изнесени лекарства е изключително търсения „Пулмикорт“.

Извън темата с недостига на лекарства, служебният министър обяви още, че във ведомството се създава работна група съвместно с няколко министерства, която има за цел да изгради хангари за медицински хеликоптери, както и да бъдат обучени кадри за системата за въздушно спасяване. „Другата седмица се очакват и първите решения на групата, която стартира работа още днес. Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България ние да сме готови веднага“, допълни д-р Меджидиев.

СПОДЕЛИ