Здравната стратегия обратно в МЗ за ремонт

Болниците ще могат да получават държавна помощ за заплати и режийни, а при нужда НЗОК ще се ръководи от подуправител до 6 месеца, решиха депутатите от парламентарната здравна комисия

243
стратегия

Националната здравна стратегия трябва да бъде преработена, решиха депутатите от ресорната парламентарна комисия. Така документът ще се върна обратно в МЗ за поправки, а основните критики бяха за липсата на приоритети и реформи, някои видяха дори и антилогика.

„Тази здравна стратегия прилича на тюрлюгювеч, с изказани различни мнения за здравеопазването, без логична връзка между тях. Например тук липсва и Националната детска болница и аз питам дали МЗ се е отказала от нея като стратегически обект“, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър проф. Костадин Ангелов. По думите му документът е преписан от Плана за възстановяване и устойчивост и има нужда от доработване. Повечето му колеги го подкрепиха, а от „Възраждане“ дори бяха още по-критични.

„Този документ е необходим, защото е изискване по Плана за възстановяване и устойчивост. Може би е време обаче за реформи. В кратко време стратегията трябва да бъде допълнена, за да получим необходимото финансиране“, посочи председателят на комисията доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“. Според д-р Александър Симидчив от ДБ стратегията не е идеално лоша, а пропуските в нея се дължали на честата смяна на министрите на здравеопазването.

Зам.-здравният министър д-р Александър Златанов защити стратегията и уточни, че тя не е правена през последните 6 месеца, а само била внесена от служебното правителство. „Не бива с лека ръка да я отхвърляме, защото това е стратегически документ, а повече конкретика ще има в плана за действие. Трябва да има и заложени контроли в процеса на изпълнението“, каза д-р Златанов.

С промяната в Закона за лечебните заведения народните представители обаче приеха да има субсидии за областните болници, но те да са целеви и да могат да се разходват само за възнаграждения и режийни разходи. На първо четене в комисията бяха приети и поправките в Закона за здравето, внесени от д-р Александър Симидчиев за създаване на Стратегически здравен съвет, за новите задълженията на пациентите и за регламентирането на телемедицината.  

Освен това комисията единодушно реши, че при предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК и без прието решение за избор на нов управител, подуправителят ще може да ръководи касата до 6 месеца. Досега срокът за избор на нов управител беше 30 дни. Припомняме, преди дни НС прекрати предсрочно мандата на проф. Петко Салчев и има опасения, че до края на този парламент може да няма време за избор на негов наследник.

 

СПОДЕЛИ